Mennyei, tejfölös csirkeraguleves: a tartalmas fogás felmelegít a hűvös napokon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
A krumplitól laktató, a tejföltől krémes, a petrezselyemtől friss az isteni csirkeraguleves.
Tartalmas, tápláló és isteni finom az alábbi csirkeraguleves, rengeteg zöldséggel, hússal és fűszerrel készül. Elkészítésében hasonló a tárkonyos változathoz, azonban ebben a receptben a zöldfűszer helyett pirospaprika dominál, a tejszín helyett pedig tejföl. A borsó és a gomba is kimarad, helyettük krumpli gazdagítja a levest, de akár csipetkét is főzhetsz bele.
Bár picit több munka van vele, mint egy húslevessel, ugyanis a hagymát meg kell dinsztelni, a csirkemellet pedig fehéredésig sütni, mielőtt felöntöd a vízzel, így sem sok idő, és garantáltan olyan levest teszel majd az asztalra, amit kicsik és nagyok egyaránt szeretnek.
Csirkeraguleves
Hozzávalók 8 személyre
- 500 gramm csirkemellfilé
- 1 nagy fej vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 3 darab répa
- 2 darab fehérrépa
- 0.5 darab karalábé
- 0.5 darab zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- 4 közepes darab krumpli
- 1 darab tv-paprika
- 1 darab paradicsom
- 2 liter víz
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, kockázzuk össze. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, előbbit vágjuk finomra, utóbbit törjük meg. A répát, fehérrépát, karalábét, zellert, krumplit pucoljuk meg, a répákat karikázzuk össze, a másik hármat kockázzuk. A paradicsomot, paprikát mossuk meg, előbbit vágjuk félbe.
Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Pár perc alatt dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, süssük fehéredésig. Ekkor adjuk hozzá a répákat, karalábét, zellert, egész fokhagymát, még 5 percig dinszteljük.
Szórjuk rá a pirospaprikát, alaposan keverjük össze. Öntsük fel 1 deci vízzel, ezzel is keverjük össze, várjuk meg, míg a pirospaprika elolvad. Ekkor öntsük fel a maradék vízzel, adjuk hozzá a krumplit, a paprikát, paradicsomot, babérlevelet. Várjuk meg, míg felforr, ekkor kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Vegyük kicsire a lángot, majd fedő alatt főzzük 30 percig, míg minden megpuhul.
A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel, majd adjunk hozzá 1 merőkanál levest, azzal is keverjük el. Lassan csurgassuk a többi leveshez, majd újraforássig főzzük.
A petrezselymet aprítsuk össze, majd adjuk a leveshez, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors