Sűrű tárkonyos csirkeraguleves: friss nyári zöldségekből a legfinomabb

tárkonyoslevescover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A jellegzetes, intenzív ízű fűszerrel készült leves nem csak finom, nyugtatóan hat a szervezetre.

A tárkony a francia és erdélyi konyha egyik kedvelt fűszere, zamatában az ánizsra emlékeztet, kicsit édes, inkább pikáns, használhatjuk frissen és szárított formában levesek, főzelékek, különböző raguk készítésénél. Ha lehetőségünk van rá, próbáljuk ki friss formában is, mert sokkal különlegesebb, intenzívebb az íze, mint a szárítotté - érdemes cserépben otthon nevelgetni, még a legegyszerűbb sült húst is feldobja.

Fűszer- és gyógynövény

A tárkony nagyon különleges - nem csak fűszerként, gyógynövényként is ismert. Régen kígyómarás gyógyítására is használták. A tárkonyt emésztési panaszokkal küzdőknek is érdemes fogyasztaniuk, hányinger ellen is hatásos, valamint étvágynövelő, nyugtató hatással is bír. Intenzív íze miatt óvatosan használjuk, a receptben írt mennyiség 1 teáskanálra is csökkenthető, de ha valaki szeretné, bőkezűbben is a levesre szórhatja.

Tárkonyos csirkeraguleves

tárkonyoslevesct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dekagramm csirkemell
  • 3 darab sárgarépa
  • 30 dekagramm gomba
  • ízlés szerint só és bors
  • kevés olaj
  • 2 teáskanál tárkony
  • 300 milliliter tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 300 gramm borsó
Recept idők

Elkészítés:

A répát és gombát megpucoljuk, tetszőlegesre összevágjuk.

A csirkemellet kockákra vágjuk, kevés olajon fehéredésig sütjük, majd rádobjuk a feldarabolt répát és gombát. A fazékba öntjük a borsót, sóval és borssal ízesítjük, alaposan egybeforgatjuk a zöldségeket, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, ezután a tárkonyt is a levesbe keverjük.

A lisztet a tejszínnel összekeverjük, majd miután a zöldségek megpuhultak, kimerünk egy keveset a léből, majd a tejszínnel csomómentesre keverjük. A levesbe öntjük a habarást, elkeverjük, forrásig főzzük, majd friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük