A friss és tökéletes házi pita receptje gyroshoz, húsokhoz, zöldségekhez
Miért ne kínálnád legközelebb a gyros-t saját készítésű, friss pitában? Belül levegős lesz, kívül pedig ropogós.
Bár a gyros forgó nyárson sütött húst takar, házilag is elkészítheted a görög kedvencet. Serpenyőben vagy grillen is megsütheted a választott húst, legyen az disznó, marha vagy csirke. A siker a fűszerezésen és a pácoláson múlik: olívaolaj, citromlé, fokhagyma, oregánó keverékébe forgasd a húst, majd legalább 2 órára tedd a hűtőbe, hogy legyen ideje átvenni az ízeket.
A gyrost általában pitában, szendvicsként tálalják, amelynek kötelező eleme a tzatziki. Ezt is házilag készítsd el, alig lesz vele munkád, és isteni finom lesz a szósz. Ha több időd van, a pitát is megsütheted otthon, ehhez itt találsz egy szuper receptet.
A csirkemellfiléket tisztítsuk meg, vágjuk őket hosszában, majd keresztben félbe, hogy kisebb csíkokat kapjunk. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá az olajat, citromlevet, zúzott fokhagymát, fűszereket. Keverjünk mindent egybe, majd fedjük le a tálat, tegyük a húst legalább 2 órára a hűtőbe.
Folytassuk a tzatziki készítésével: az uborkát reszeljük le, sózzuk le, hagyjuk állni pár percig. Ha levet eresztett, nyomkodjuk ki alaposan. Keverjük össze a joghurttal, összeaprított kaporral, citromlével, zúzott fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tegyük a hűtőbe, míg nem lesz rá szükség.
A húst vegyük ki a marinádból, majd forrósítsunk fel egy grillserpenyőt. Süssük meg a csirkemelleket oldalanként 4-5 perc alatt.
Ha elkészült a hús, a pitákat is dobjuk bele a grillserpenyőbe, 1-2 percig pirítsuk mindkét oldalukat. Utána vágjuk be őket hosszában, készítsünk egy zsebet, de ne vágjuk át teljesen a pitát. Pakoljuk oda a húst, a csíkokra vágott salátát, a negyedekbe vágott paradicsomot, a szeletelt lila hagymát. Az egészre kanalazzunk tzatzikit, majd rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu