Kiadós csirkés tészta zöldborsóval – A szalonna zsírján pirul a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kiadós és ízletes fogás csirkemellből vagy -combból készülhet, a legtöbb raguval ellentétben most nem kell apróra vágni a húst.
A csirkés ételek mindig megnyerőek, minden nemzetnek megvan a maga nagy kedvence. A francia konyhában is lehet találkozni csirkés fogásokkal, amelyek nemcsak látványban, hanem ízben is csodálatosak. Az egyik ilyen recept kicsit átdolgozott változatát lentebb tudod elolvasni.
A legjobb, ha a csibe combjával dolgozol, mert sokkal szaftosabb, de a melléből is elkészülhet. A szalonna kisült zsírján kell sütni a húst, majd borsó kerül mellé, ami helyett vagy mellé - ha gazdagabban szeretnéd - gomba is mehet. A francia verzióban római saláta is kerül a raguba a főzési idő utolsó 5 percében. Így sokkal üdébb étel kerülhet az asztalra, amit tésztával, rizzsel, vagy ha igazán franciásan szeretnéd enni, bagett mellé is kínálhatsz.
Csirkés, zöldborsós tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 6 szelet húsos vagy füstölt szalonna
- 60 dekagramm csirkemell vagy -comb
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 gramm zöldborsó
- 300 milliliter alaplé (zöldség vagy csirke)
- 3 evőkanál tejföl vagy tejszín
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
- 300 gramm tészta
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A szalonnát vágjuk csíkokra, majd saját zsírján pirítsuk aranybarnára (ha szükséges, kevés olaj kerülhet a szalonna alá). A pirosra sült szalonnát szedjük ki tányérra, a kisült zsiradékra pedig dobjuk rá a tetszőlegesen feldarabolt csirkét (csirkemell esetében nyugodtan lehet nagyobb darabokra vágni a húst). Süssük oldalanként 4-5 percig, közben fűszerezzük sóval és borssal, utána a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát is keverjük hozzá a húshoz.
Körülbelül 5 perc után a zöldborsót is adjuk a készülő ételhez, 3-4 perc után pedig öntsük fel az alaplével (alaplé hiányában ugyanannyi vízzel és házi ételízesítőkockával dolgozzunk). A szalonnát tegyük vissza az edénybe, majd alacsony hőfokon 15-20 percig főzzük (amíg a hús puha lesz), utána keverjük hozzá a tejfölt vagy a tejszínt, 2-3 percig főzzük, majd tálaljuk tésztával.
Fotó: Getty Images