Mennyei, krémes csokilikőr: gasztroajándéknak is tökéletes

csokilikőr
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig kell hozzá valami, de isteni a krémes, sűrű csokilikőr, minél tovább áll, annál finomabb lesz.

Tavaly mindenkit házi készítésű csokilikőrrel leptem meg karácsonykor, és bár idén más irányba kacsintgatok, megosztom veletek a jól bevált és nagy sikert aratott receptet. Csokilikőrt készíteni gyerekjáték, szinte elronthatatlan, és nem is kell hozzá sok minden. 

Egyes receptek vagy csak kakaóport, vagy csak csokoládét használnak, de szerintem vegyesen érdemes a kettőt. Az olvasztott csokoládé a hűtőben besűrűsödik, leül az üveg aljára, ezért jó, ha van mellette kakaópor is, ráadásul így extrán csokis lesz a végeredmény.

A víz-tej-tejszín aránya is változó a legtöbb receptben, fel lehet önteni csak tejjel is a likőrt, viszont sokkal krémesebb lesz, ha tejszínt is adsz hozzá. Mivel a kakaópor és az étcsokoládé is kesernyés, cukorsziruppal érdemes indítani a folyamatot, így éppen elég, de nem túl édes a likőr.

Csokilikőr

csokilikőr2

Hozzávalók 11 decihez:

  • 1.5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 1.5 dl tej
  • 4 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg étcsokoládé (min. 70%-os)
  • 4 dl habtejszín
  • 4 dl vodka
Recept idők

Elkészítés:

A vizet és a cukrot melegítsük össze alacsony lángon, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Ekkor adjuk hozzá a kakaót, keverjük el benne, majd az apróra tört csokit és a tejet is adagoljuk, majd addig melegítsük, míg a csoki teljesen el nem olvad és a kakaópor el nem vegyül. Öntsük hozzá a tejszínt is, majd forráspontig melegítsük. Kapcsoljuk le alatta a lángot.

Várjunk picit, míg langyosra hűl. Öntsük hozzá a vodkát is, keverjük bele. Töltsük üvegekbe, majd hűtőben tároljuk, kb. 3 hétig áll el.

Fogyasztás előtt érdemes felrázni, mert a csoki leülhet az aljára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük