3 biztos módszer, hogy tökéletesen olvadjon a csoki – Így nem csapódik ki a kakaóvaj

csokiolvasztás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olvasztott csokoládé nagyon sok receptben szerepel, de ezt a látszólag pofonegyszerű műveletet is el lehet rontani. Ha betartod ezeket a szabályokat, biztosan kellemesen folyós, könnyen kenhető, fényes csoki lesz a végeredmény.

Ha szoktál süteményt sütni, biztosan találkoztál már olyan recepttel, amelyben olvasztott csokoládé szerepel. Ahogy ebben a csokoládés sajttortában is, pontosabban a krémjében. Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a nutellát vagyis a mogyorókrémet, amely házi változatában is szükség van olvasztott csokoládéra. 

A csoki olvasztása nem bonyolult és nem is kellenek hozzá speciális eszközök. Három egyszerű módszerből választhatsz, mindegyikkel szinte percek alatt a legsimább és legfényesebb olvasztott csokoládét tudod elkészíteni, amit sütikbe vagy forró italokba is keverhetsz.

Mit kell tenned, mielőtt felolvasztod a csokoládét?

Törd apróra

A csokoládé általában táblás kiszerelésben kapható. Igyekezz viszonylag egyforma, kisebb darabokra törni, hogy egyenletesen fel tudjon olvadni. Ha csokichipset használsz, akkor egyszerűbb dolgod van, hiszen azokat már eleve kis darabokban árulják. 

csokiolvasztás álló ok

Ügyelj, hogy ne érje nedvesség

A legkisebb nedvesség is tönkreteheti az olvadt csokoládét, ezért mindent törölj szárazra, ami érintkezhet vele. Már egy csepp víz is elronthatja, úgyhogy, ha gyümölcsöt mártogatsz bele, azt is töröld szárazra. 

Alacsony hőmérsékleten olvassz

Alacsony hőmérsékleten dolgozz. A magas hő csak megégeti a csokoládét, türelmesen várd meg, amíg lassan felolvad az édesség. 

csokiolvasztás belső ok

3 egyszerű módszer a csokoládé felolvasztására

Tűzhelyen, vízgőz felett

Szükséged lesz egy lábasra és egy olyan hőálló tálra, amit rá tudsz tenni a lábas tetejére, illetve egy hőálló kanálra vagy spatulára. 

Önts néhány centiméter vizet a lábasba. Tedd a tálat a lábasra úgy, hogy az alja ne lógjon bele a vízbe. Forrald fel a vizet, majd vedd le a hőmérsékletet és tedd az apróra vágott csoki 2/3-át a tálba. Óvatosan kevergesd, amíg meg nem olvad. Ekkor tedd bele a maradék csokit is, majd várd meg, amíg teljesen elolvad. 

Mikrohullámú sütőben

Szükséged lesz egy mikrohullámú sütőben használható tálra és egy hőálló kanálra vagy spatulára.

A mikrohullámú sütőt állítsd a legerősebb fokozatra, tedd bele egy tálba a csokit és melegítsd 30 másodpercig. Utána vedd ki, keverd össze a csokit. Ne aggódj, a csokoládé egészen addig egyben fog maradni, amíg nem kezded el keverni. Ismételd meg a műveletet, de másodszorra már csak 15 másodpercre tedd vissza a tálat. Ha kell, inkább többször tedd vissza kevés időre. A végén vedd ki a tálat, addig kevergesd a csokit, amíg el nem olvad teljesen.

olvasztott csoki álló

Lassúfőzőben

Szükséged lesz egy lassúfőzőre és egy hőálló kanálra vagy spatulára.

Ha van otthon lassúfőződ, akkor ez a készülék - alacsony hőmérsékletre állítva - tökéletesen alkalmas a csokoládé megolvasztására és a megfelelő hőmérsékleten tartására. Ha például mártogatni szeretnél, mondjuk gyümölcsöt a csokiba, akkor ez az edény a legjobb választás erre a célra. Csak arra kell figyelned, hogy időnként megkeverd a csokit, illetve figyeld, hogy ne melegedjen túl. Ha mégis túl forró lesz, kapcsold ki, vedd ki belőle az edényt, majd keverj a masszához pár kocka csokoládét, hogy gyorsabban lehűljön.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük