Képeken a 7 legfinomabb francia édesség: madeleine, macaron, tarte tatin
A francia konyha desszertjeinek képtelenség ellenállni.
A csodaszép sütemény elkészítéséhez feltétlen szükséged lesz kagyló alakú formára. Szerencsére az eszköz könnyen beszerezhető: lehetőleg szilikonosat válassz, mert azzal sokkal kényelmesebb dolgozni. A légies sütemény ezer variációban kipróbálható, érdemes vele kísérletezni. Erre pedig biztos, hogy sor kerül, ha egyszer megkóstolod ezt a csodát, onnantól visszatérő vendég lesz.
A madeleine piskótaszerű sütemény, a tésztája édes és légies. Sokféle ízben készülhet. Alább a csoki rajongóinak kedveskedünk, mivel a kakaós kagylók olvasztott csokoládéba lesznek mártva. Ha szeretnéd, az egész kagylót is bevonhatod. A kávérajongók kakaó helyett kávét keverhetnek a masszába, de fahéjjal is működik a recept.
A tojást üssük tálba, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük fehéredésig. Ezután a mézet is adjuk hozzá.
A lisztet, kakaót és a sütőport szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverjük simára.
A masszához keverjük hozzá az olvasztott vajat.
A madeleine-formát leheletnyi vajjal vagy olajjal kenjük ki.
A masszát adagoljuk a formába (érdemes habzsákból végezni az adagolást), utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-10 percre.
A süteményt szedjük sütőrácsra, és várjuk meg, míg kihűl.
A csokit olvasszuk fel vízgőz felett.
A sütik egyik oldalát mártsuk a csokiba, majd várjuk meg, míg rádermed, utána kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu