![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pihe-puha scone csokidarabokkal dúsítva – Jól bírja a csomagolást
![csokidarabos scone cover](https://kep.index.hu/1/0/3991/39910/399103/39910347_3045403_ba9efbd4de7c31092dff774b92ba1b0f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A hagyományos pogácsa mellett a scone is a vendégségek sztárja lehet, ráadásul még keleszteni sem kell.
A scone, vagyis az angol pogácsa omlósabb és puhább, mint a magyar változat, a tésztájában a vaj puhasága és selymessége dominál. Általában édes változatban készül - az alapreceptet itt olvashatod el -, de sósan is elkészítheted, sok sajttal és hagymával. A scone előnye a hagyományos pogácsával szemben, hogy élesztő nélkül, sütőporral áll össze a tésztája, így a kelesztési időt is megspórolod. Ha pedig a klasszikus pogácsát kedveled, azt is elkészítheted expressz változatban, sütőporral, mint amilyen ez a krumplis is.
A scone amellett, hogy egészen puha és omlós, tökéletesen szállítható. Bár melegen a legfinomabb, másnap reggel még nyugodtan elcsomagolhatod az uzsonnásdobozba is. Ha sósan készíted, ezeket a kencéket is melléteheted, akár tízóraira.
Tipp a scone készítéséhez
Ahhoz, hogy a scone puha legyen, mindig hideg vajjal dolgozz. Nem baj, ha nem tudod teljesen beledolgozni a tésztába, nyugodtan maradhat morzsalékos az állaga. Ha úgy érzed, hogy túlságosan átvette a kezed melegét, akkor tedd be a nyers sütit a hűtőszekrénybe 15 percre a sütés előtt.
Csokidarabos scone
![csokisscone](https://kep.index.hu/1/0/3993/39939/399397/39939739_70a213f59ee974656781b586edbc56f6_wm.jpg)
Hozzávalók 8 darabhoz
- 340 gramm liszt
- 50 gramm cukor
- 55 gramm barna cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 kávéskanál só
- 170 gramm tej- vagy étcsokoládé
- 6 evőkanál vaj (hideg)
- 130 milliliter tejszín
- 1 darab tojás (L-es)
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Egy nagy tálba szórjuk bele a lisztet, a cukrot, a barna cukrot, a sütőport és a sót, jól forgassuk össze. A csokit törjük kis darabokra. Használhatunk csokichipset is, ha az egyszerűbbnek tűnik.
A hideg vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk bele a lisztbe, hogy morzsalékos állagot kapjunk. Adjuk hozzá a csokidarabokat, a kezünkkel forgassuk bele.
Egy kisebb edényben keverjük össze a hideg tejszínt, a tojást és a vaníliakivonatot, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Egy spatula segítségével forgassuk össze, amíg a liszt be nem szívja a nedvességet. Utána határozott mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Tegyük a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára. Nyújtsuk ki körülbelül 20 centiméteres és 2 centiméter vastag körré. Vágjuk 8 cikkelybe egy pizzavágó segítségével.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, fektessük rá a háromszögeket. Tegyük be a hűtőbe 15 percre pihenni, addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Süssük a scone-okat 15-17 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Tegyük őket egy rácsra, hogy kicsit hűljenek. Ehetjük melegen vagy szobahőmérsékleten is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!