Pihe-puha scone csokidarabokkal dúsítva – Jól bírja a csomagolást

csokidarabos scone cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományos pogácsa mellett a scone is a vendégségek sztárja lehet, ráadásul még keleszteni sem kell.

A scone, vagyis az angol pogácsa omlósabb és puhább, mint a magyar változat, a tésztájában a vaj puhasága és selymessége dominál. Általában édes változatban készül  - az alapreceptet itt olvashatod el -, de sósan is elkészítheted, sok sajttal és hagymával. A scone előnye a hagyományos pogácsával szemben, hogy élesztő nélkül, sütőporral áll össze a tésztája, így a kelesztési időt is megspórolod. Ha pedig a klasszikus pogácsát kedveled, azt is elkészítheted expressz változatban, sütőporral, mint amilyen ez a krumplis is

A scone amellett, hogy egészen puha és omlós, tökéletesen szállítható. Bár melegen a legfinomabb, másnap reggel még nyugodtan elcsomagolhatod az uzsonnásdobozba is. Ha sósan készíted, ezeket a kencéket is melléteheted, akár tízóraira. 

Tipp a scone készítéséhez

Ahhoz, hogy a scone puha legyen, mindig hideg vajjal dolgozz. Nem baj, ha nem tudod teljesen beledolgozni a tésztába, nyugodtan maradhat morzsalékos az állaga. Ha úgy érzed, hogy túlságosan átvette a kezed melegét, akkor tedd be a nyers sütit a hűtőszekrénybe 15 percre a sütés előtt. 

Csokidarabos scone

csokisscone

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 340 gramm liszt
  • 50 gramm cukor
  • 55 gramm barna cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 kávéskanál
  • 170 gramm tej- vagy étcsokoládé
  • 6 evőkanál vaj (hideg)
  • 130 milliliter tejszín
  • 1 darab tojás (L-es)
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálba szórjuk bele a lisztet, a cukrot, a barna cukrot, a sütőport és a sót, jól forgassuk össze. A csokit törjük kis darabokra. Használhatunk csokichipset is, ha az egyszerűbbnek tűnik. 

A hideg vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk bele a lisztbe, hogy morzsalékos állagot kapjunk. Adjuk hozzá a csokidarabokat, a kezünkkel forgassuk bele. 

Egy kisebb edényben keverjük össze a hideg tejszínt, a tojást és a vaníliakivonatot, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Egy spatula segítségével forgassuk össze, amíg a liszt be nem szívja a nedvességet. Utána határozott mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 

Tegyük a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára. Nyújtsuk ki körülbelül 20 centiméteres és 2 centiméter vastag körré. Vágjuk 8 cikkelybe egy pizzavágó segítségével. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, fektessük rá a háromszögeket. Tegyük be a hűtőbe 15 percre pihenni, addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Süssük a scone-okat 15-17 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Tegyük őket egy rácsra, hogy kicsit hűljenek. Ehetjük melegen vagy szobahőmérsékleten is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük