Omlós pogácsa sajttal és zöldhagymával – A scone-t sósan is elkészítheted

scone baconnel és sajttal cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyorsan elkészül a puha angol pogácsa, a scone, amelyhez még tésztát sem kell dagasztanod.

A scone, vagyis az angol pogácsa omlós, vajas sütemény, már ebben is különbözik a mi pogácsánktól. A tésztája sokszor tejszínnel készül, ettől lesz igazán puha, azonban élesztő helyett sütőpor kerül bele. 

Készülhet édes és sós változatban is. Az édesbe jól illenek a gyümölcsök is, mint például a málna, a sósat pedig készítheted sok sajttal, szaftossá pedig baconnel teheted. Sósan szuper reggeli lehet vajjal megkenve.

Scone sajttal és zöldhagymával

scone baconnel és sajttal recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 270 gramm liszt
  • 1 kávéskanál
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 2 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál vaj (hideg)
  • 130 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
  • 50 gramm zöldhagyma zöldje
  • 150 gramm bacon
  • 200 milliliter tejszín (+ a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot. Morzsoljuk hozzá a hideg vajat, majd adjuk hozzá a sajtot, a felkockázott bacont és a zöldhagyma felkarikázott zöldjét. Fokozatosan öntsük hozzá a tejszínt, amíg gyúrható tésztát nem kapunk. A tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, majd nyújtsuk körülbelül 0,5 centiméter vastag körré. Vágjuk 8 egyenlő háromszöggé.

Kenjük meg a tésztát tejszínnel, majd süssük 22-24 percig, amíg a pogácsák aranybarnák nem lesznek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük