Ilyen a tökéletes csokifondant - Bernáth József receptje mindig beválik

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemrég egy sajtóeseményen jártunk, ahol Bernáth József séffel főzhettünk együtt. Amellett, hogy hatalmas élmény volt a közös konyhai munka, még szuper ötleteket is kaptunk, illetve megörvendeztetett bennünket a séf a tökéletes csokifondant pontos receptjével is.

Ennél zseniálisabb vendégváró desszert nincs - gyorsan elkészül, egyszerű, mindent meg lehet találni hozzá otthon, és közben hatalmasat lehet vele villantani. Akkor tökéletes, ha folyik a közepe - de csak a legközepe, a szélének át kell sülnie, különben az egész tésztánk nyers marad. 

A csokifondant nem azonos a csokiszufléval - ez volt az első dolog, amit megtanultunk a főzésen. A szufléhoz külön kell felverni a tojásfehérjét és úgy tenni a masszába, míg a fondantnál egész tojások kerülnek a csokoládé mellé.

Isteni mogyorókrém készül a csokoládéfondant tetejére, de tálalhatjuk egy gombóc kávé- vagy vaníliafagyival vagy készíthetünk mellé egy mandarinos-narancsos mártást is. Ennek a pontos receptjét sajnos nem kaptuk meg, de elkészítettük a főzésen: a mandarinokat "kifiléztük", vagyis teljesen megszabadítottuk a fehér részektől, majd felöntöttük narancslével, kardamommal fűszereztük és keményítővel összefőztük. A narancslé mennyiségétől függően tegyük bele a keményítőt, 5 deciliterhez kb. 1 csapott evőkanállal.

Csokoládéfondant

csokifondantrecept

Hozzávalók 6 adaghoz

Csokifondanthoz

  • 150 gramm csokoládé (olvasztva)
  • 125 gramm vaj (apróra kockázva)
  • 200 gramm barna cukor
  • 100 gramm finomliszt
  • 6 darab tojás (M méretű)

Öntethez

  • 100 gramm mogyorókrém
  • 35 gramm víz

Tálaláshoz

  • 1 darab édes keksz (összetörve)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 185 °C-ra.

Az olvasztott csokoládét melegedni tesszük, hozzáadunk egy nagy csipet sót és a vajat, amiből egy keveset meghagyunk a szufléformák kikenéséhez. A cukrot alaposan elkeverjük a liszttel, amiből szintén félreteszünk egy keveset a formák előkészítéséhez. A félretett vajjal kikenjük a formákat, majd kilisztezzük őket.

Egy edénybe feltörjük az összes tojást, majd innen egyesével a lisztes-cukros keverékhez öntjük őket. Miután belekevertük az összes tojást, hozzáadjuk az olvasztott vajas csokoládét is, és alaposan elkeverjük.

Az így elkészített fondant-t a formákba töltjük, mégpedig úgy, hogy egy kisujjnyi távolság maradjon a tészta és a szufléforma teteje között. Az előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük őket. Akkor készülnek el, amikor a formából enyhén kipúposodnak. Ha homorú a fondant, akkor még nyers.

A vizet egy nyeles forralóba öntjük, és hozzáadjuk a mogyorókrémet. Alacsony hőmérsékleten addig melegítjük őket, amíg teljesen összekeverednek.

A kisült fondant-t tányérra borítjuk, alaposan meglocsoljuk a mogyorókrémöntettel. A kekszmorzsából szórunk egy keveset a tányérra és a desszert tetejére is.

Fotók: Sági Zsófia/Só&Bors

Ezt is szeretjük