Megúszós zserbógolyó pillanatok alatt: néhány hozzávalóból készül
Nincs karácsony zserbó nélkül, ha azonban nincs kedved tésztát gyúrni, és megsütni a hagyományos verziót, akkor a zserbógolyó a neked való.
A karácsonyi menü elkészítése időigényes, legyen szó halászléről vagy töltött káposztáról, nem két perc a szervírozásuk. Olykor a desszert megalkotására nem sok idő jut, ezért érdemes valamilyen sütés nélkül készült finomsággal meglepni a családot és a barátokat. Remek választás az egyszerűbb poharas desszert vagy a sütés nélkül készült golyó. Az egyik ilyen a gesztenyés golyó.
A gesztenyés finomság csokival bevonva készül, ebből lehetőleg jó minőségűt válassz. A hagyományos receptekben ét- vagy tejcsokival bevonva készül, de fehérrel is érdemes kipróbálni: így is nagyon bájos és finom az ünnepi édesség.
A darált kekszet a cukorral és a vaníliás cukorral forgassuk egybe, majd adjuk hozzá a puha vajat, gesztenyét és a rumot. Ezután annyi tejet, hogy egybeálljon a massza.
A bekevert masszát 20-30 percre tegyük hűtőbe, hogy kicsit dermedjen, majd formázzunk belőle tetszőleges golyókat.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd mártsuk bele a gesztenyegolyókat teljesen, vagy úgy, hogy a tetejét picit szabadon hagyjuk. Így jobban hasonlít a gesztenyére.
A gesztenyegolyókat tálalásig hűtőben tároljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu