Így lesz tökéletes az ünnepi halászlé: a fűszerpaprika minősége is számít

hcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A halászlé az ünnepi asztal éke, igazi klasszikus, mely rengeteg változatban készülhet. Mindegy, hogy dunai, tiszai vagy balatoni, a jóféle pirospaprika mindegyikbe kötelező.

A halászlét tájegységenként máshogy főzik. A halászlék többsége passzírozással készül, de bőven akadnak olyan változatok, melyeknél minden egyszerre kerül a fazékba vagy bográcsba.  

Ha karácsony, akkor előkerülnek a hagyományos ünnepi fogások. Ilyenkor a töltött káposzta, bejgli és a halászlé kötelező. A legtöbben hűen ragaszkodnak a nagyitól örökölt receptekhez, de mindig akadnak újítók, akik szeretnek csavarni egyet a bevált recepteken. Ők nem félnek a különlegesebb fűszerek, zöldségek használatától, és persze a felháborító tekintetektől, melyekből ordít, „ezt nem így kell csinálni”.

hct5

Veszélyes téma a halászlé, hisz tényleg mindenki máshogy készíti, és ez így van rendjén. Bármilyen recept is legyen a tarsolyodban, vannak bizonyos szabályok, melyeket ajánlott követni, mert csak jobbá teszik az ételt.

Idő, türelem és kiváló alapanyag

A halászlé igényli a törődést. Mindig úgy kezdj a főzéshez, hogy rászánod az időt és a figyelmedet. Az alapanyagok kiválasztásába is fektess energiát. Fontos, hogy a hal, hagyma, pirospaprika kiváló minőségűek legyenek. A halászlét lassan, gyöngyözve főzd sok órán keresztül, ha alaplét készítesz, a csontokból kifőnek az értékes ízek. Persze van olyan recept, amelyben nincs alaplé, akkor a halszeleteket nem szükséges sokáig főzni.

Mi kerüljön a fazékba?

 • Hazánk alapanyagaira méltán büszkék lehetünk, így hagymából makóit vágj nagyon finomra. A halászlékészítésben nagy rutinnal bírók szerint a jó halászlé öreg hagymából készül.
 •  A pirospaprika minőségén sem szabad spórolni, a legjobb választás a kalocsai.
 • Mivel minden családban máshogy szeretik, sokan azt vallják, a halászlé csípősen az igazi. Ők használhatnak csípős paprikakrémet vagy cseresznyepaprikát.
 • A halászlé akkor a legfinomabb, ha többféle hal kerül a fazékba, lehet ez keszeg, harcsa és ponty, de olyan receptet is találni, melyben csak a ponty kapja a főszerepet.

Akkor most kell passzírozni?

Vannak, akik esküsznek rá, míg mások úgy tartják, nem szükséges, mivel a jófajta paprika és hagyma a titka a tökéletes halászlének. Én a passzírozásra szavazok, de nem minden esetben. Ha szabadban, bográcsban készül a klasszikus, akkor mehet minden együtt bele.

Amire figyelj!

 • Mindig alaposan tisztítsd meg a halat, a keserű fogat távolítsd el! Ha véletlen benne marad, az étel élvezhetetlen lesz.
 • A halászlét nem szokás kavargatni, mivel a hal széteshet. Mindig óvatosan mozgasd vagy rázogasd meg az edényt.
 • A paprikát a lobogó vízbe szórd bele, különben leéghet az edény aljára.

Az elkészült halászlé mellé kínálhatsz kenyeret vagy házi gyufatésztát. 

Balatoni halászlé

halászlésió

Hozzávalók 8 személyre

 • 3 liter víz
 • 4 darab halfej, halfarok
 • 2 fej hagyma
 • ízlés szerint
 • 2 kilogramm ponty
 • 3 evőkanál pirospaprika
 • 2 darab krumpli (opcionális)
 • opcionális cseresznyepaprika
Recept idők

Elkészítés:

A halat tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, sózzuk be (a fejet és a farkat is), hagyjuk állni egy órát.

Egy fazekat töltsünk meg 3 liter vízzel, tegyük bele a halfarkat és -fejet, esetleg uszonyt, az apróra vágott hagymát, illetve egy krumplit összedarabolva. Főzzünk egy alaplevet, akkor jó, ha a halhús már elválik a szálkától.

Szűrjük le a levet, szedegessük le a halhúst a szálkáról, amennyire tudjuk, majd egy kis lével együtt passzírozzuk át a halat, hagymát, krumplit. Ehhez van külön passzírozógép, de apró lyukú, fém szűrőn keresztül is megtehetjük.

Tegyük vissza a tűzre a passzírozott halat és levet, mikor forr, tegyünk bele 3 evőkanál pirospaprikát. Ha azzal együtt is felforrt, tegyük bele a halszeleteket - és ha szeretnénk, a szeletekre vágott krumplit. 20 percig főzzük, míg a hal puha nem lesz. 

Vegyünk ki egy kis levet, nyomkodjunk bele egy cseresznyepaprikát, ez lesz a csípős annak, aki szeretné. 

A forró levet ropogós házi kenyérrel tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon