Megúszós zserbógolyó pillanatok alatt: néhány hozzávalóból készül
Nincs karácsony zserbó nélkül, ha azonban nincs kedved tésztát gyúrni, és megsütni a hagyományos verziót, akkor a zserbógolyó a neked való.
Karácsonykor mindenki bűnbe esik a hagyományos desszertekkel. Sütni azonban nem mindenki tud, sőt, van, aki nem is szeret. Eme tudomány hiányában is lehet süteményeket gyártani: szuper választás az egyszerűen elkészíthető zserbógolyó, amelyhez még a sütőt sem kell bekapcsolni.
A gömbölyded formájú finomság látványra távol áll a zserbótól, ízében azonban emlékeztet a hagyományos kedvencre. Ha nem szereted a baracklekvárt, akkor használj helyette más ízesítésűt. Csokimáz helyett pedig kakaós mázzal is bevonhatod a golyókat.
Zserbógolyó egyszerűen
Hozzávalók 14 darabhoz
- 10 dkg darált keksz
- 10 dkg darált dió
- 4 evőkanál sárgabaracklekvár
- 20 dkg étcsokoládé (60%)
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A darált kekszet, diót és a lekvárt dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle golyókat, és tegyük őket tálcára. Az összekészített golyókat tegyük hűtőbe 1 órára, csak utána vonjuk be csokival.
A csokoládét daraboljuk fel, majd a háromnegyedét vízgőz felett olvasszuk fel az olajjal együtt. Ezután vegyük le a gőzről, majd keverjük hozzá a maradék csokit.
A lehűlt golyókat villa vagy pálcika segítségével mártsuk a csokiba. A golyókat tegyük rácsra, és hagyjuk megszáradni.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!