Illatos, őszi almás-fahéjas kuglóf: keverem-kavarom a tésztája
Az almás sütemények fénykorukat élik, így érdemes minél több változatban elkészíteni őket. Ez a mostani egy egyszerű, kavart tészta, amit a kuglófforma tesz különlegessé.
A kuglófnak szánt süteményekhez igazából bármilyen más sütőformát is használhatsz, hiszen egy klasszikus kapcsos tortaformában is ugyanolyan finomak lesznek. A kulcs azonban a látvány: a kuglófsütők szebbnél szebb formációi elegánssá és érdekesebbé teszik a desszertet.
Ha ilyet használsz, akkor fontos, hogy megfelelően előkészítsd. Alaposan olajozd ki a forma belsejét, figyelve, hogy minden kis mélyedést befedjen a zsiradék, majd vékony rétegben szórd meg liszttel, fordítsd lefele, és a felesleget óvatosan ütögesd ki belőle. Ezekre a lépésekre azért van szükség, hogy a tészta ne ragadjon bele sütés közben, és egyben ki tudd szedni a formából.
A tojást ebben a receptben pürésített banán helyettesíti, amely remekül összetartja a tésztát, és még édesíti is. Ha pedig más tojáspótló alternatívák is érdekelnek, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk.
A finomított cukor helyett a datolya felel az édes ízekért: így nemcsak hozzáadott cukor nélkül készül a sütid, de sokkal több rostot és ásványi anyagot is bevihetsz általa. A datolyával történő cukorpótlásról ebben a cikkben írtam részletesebben.
A receptben megadott mennyiségek egy közepes, kb. 20-22 cm-es kuglófsütő formához elegendők.
A datolyát áztassuk forró vízbe, és hagyjuk 15 perc alatt megpuhulni.
Készítsük elő a kuglófsütőt a bevezetőben leírtak szerint.
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat.
Egy kisebb tálban villával zúzzuk össze a banánokat és a datolyát (egészen pürés állagúra), adjuk hozzá a vaníliakivonatot, az olajat és a növényi italt.
Adjuk a száraz hozzávalókhoz, és egységesítsük a masszát. Elég addig kavarni, amíg a massza összeáll, és a lisztcsomók eltűnnek, ha túl sokáig csináljuk, a massza nem fog eléggé megnőni a sütőben.
Öntsük a sütőformába, óvatosan ütögessük néhányszor a pulthoz, hogy a teteje kisimuljon és a levegőbuborékok kiszabaduljanak, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük készre.
Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e: ha a közepébe beleszúrjuk, és szárazon jön ki, akkor készen van.
Olvasztott csokiöntettel, darabolt dióval vagy mandulával díszítsük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu