
Így édesíts datolyával: a cukorpótlás egyszerű, egészséges módja

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára
Ropogós

Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül
Miért jobb datolyát használni fehér cukor helyett, és hogyan alkalmazd a leghatékonyabban? Olvass tovább, és eláruljuk!
A datolyát a természet áldásának is nevezik, sőt több helyen szupergyümölcsként is hivatkoznak rá.
A legfinomabb és legédesebb gyümölcsöt termő datolyapálmák a Föld sivatagos régióiban őshonosak, így vásárláskor érdemes a származási országot is figyelembe venni. Így például az arab térségből, Észak-Afrikából vagy az Izraelből importált datolya a legjobb választás.
Sokkal egészségesebb és hozzáadottcukor-mentes
A datolya egy természetes, kemikáliáktól mentes édesítő, amely a fehér cukorral ellentétben bővelkedik tápanyagokban, rostokban és ásványi anyagokban. Kimagasló kálium-, magnézium- és kalciumforrás, de kevés vas, réz és B6-vitamin is található benne. Ami azt illeti, egy egységnyi adag több káliummal látja el a szervezeted, mint a banán, amelyről köztudott, hogy rengeteget tartalmaz a létfontosságú ásványi anyagból. És igaz, hogy nagyon magas a szénhidráttartalma, de mindezt értékes rostokba csomagolva fogyaszthatod, vagyis nem üres kalóriákat juttatsz a szervezetedbe, ahogy a feldolgozott cukorral tennéd.

Egészségügyi hatásai
A datolya antioxidáns hatása is említést érdemel, rendszeres fogyasztása pedig a rák bizonyos fajtái, szívproblémák és az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. Ugyanakkor magas rosttartalmával (7 g rost 4 datolyában) hozzásegíthet a kiegyensúlyozott emésztéshez, és az optimális vércukorszinthez.
Hogyan használd?
Önmagában is alkalmazhatod gyors energiaforrásként, de isteni csemegék alapanyaga is lehet. Emellett sütemények, pudingok, kásák, kávés vagy növényi italok finom és egyszerű édesítője is lehet.

Friss gyümölcsként
A datolyával való édesítés legjobb módja, ha frissen használod a gyümölcsöt.
Pürésítve
Magyarországon talán a legszélesebb körben elérhető opció. Ebben az esetben két választásod van: készen veszed a pürésített datolyát, vagy elkészíted otthon. Utóbbi esetben semmi másra nincs szükséged, mint egy késes aprítóra, néhány kanálnyi vízre és természetesen a kimagozott, aszalt datolyára. De az sem a világvége, ha nem rendelkezel ilyen géppel, hiszen a legalább 1 órán keresztül forró vízben áztatott gyümölcsöt villával is könnyedén szétnyomkodhatod.

Szirupként
Létezik ugyanakkor egy sziruposan folyékony változata is, amelyet nem véletlenül neveznek datolyaméznek is. Ez az alapanyag egy viszonylag tisztított változata a datolyának, és leginkább azokhoz az ételekhez érdemes használni, amelyeknél fontos, hogy minél egységesebb, homogénebb legyen a textúra. Öntheted palacsintára vagy gofrira, de keverheted pudingokhoz és natúr joghurthoz is.
Datolyacukorként
Ez az édesítő csak névlegesen cukor, valójában szárított és őrölt datolyát jelent. Kiváló édesítő hatása miatt 1:1 arányban képes pótolni a kristálycukrot. Azonban körültekintően bánj vele, hiszen nem teljesen úgy viselkedik, mint a cukor, és folyadékkal keveredve kissé megváltozik a textúrája.
Fotók: Getty Images