Egyszerű macesztorta sütés nélkül, villámgyorsan – Csokis és tejszínes krémmel van töltve
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pészahkor az ünnepi menü macesztortával zárul - miután a hagyományos liszttel sütés tilos, ez is maceszlisztből készül.
A pészahi menü legfinomabb része az édesség - legalábbis szerintem -, vagyis a macesztorta. A hagyományos macesztorta receptjét itt találjátok, én ezt sütöm évek óta.
Ebben az évben egyrészt az időhiány, másrészt a változatosság miatt egy másik fajtát szerettem volna készíteni. Elképesztően egyszerű, ráadásul maceszliszt sem kell hozzá, csak maceszlapok, csoki és tejszínhab. Sütni sem kell, csak egymásra rétegezni és hűtőben pihentetni.
Csokis, tejszínes macesztorta
Hozzávalók 8 adaghoz
Tejszínhab
- 400 milliliter tejszín
- 40 gramm porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál fahéj
Párizsi krém
- 330 gramm étcsokoládé
- 200 milliliter tejszín
- 40 gramm porcukor
Torta
- 8 darab maceszlap
- díszítéshez csokireszelék
Elkészítés:
Készítsük el a tejszínhabot. Egy tálba öntsük bele a tejszínt, a porcukrot, fahéjat és a vaníliát, majd verjük fel kemény habbá. Fontos, hogy a tejszín jéghideg legyen, akkor lesz belőle szép kemény hab.
Készítsük el a csokikrémet. Az apróra összetört csokoládét tegyük egy tálba, a tejszínt forrósítsuk fel, öntsük a csokoládéra, és addig keverjük, míg elolvad és a krém egyneművé nem válik. Ízlés szerint adjunk hozzá porcukrot. (Én keserűbben szeretem.)
Tegyünk egy maceszlapot egy tányérra, és kenjük meg először a csokikrémmel, aztán a tejszínhabbal. Fedjük le, a következőt is kenjük meg ugyanígy, egészen addig, amíg el nem fogy a maceszlapunk. A tetejére is jusson a csokikrémből, majd a végén szórjunk rá egy kevés csokireszeléket.
Tegyük a hűtőbe pihenni 4 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors