
Csokis tiramisu pohárban – Ha elegáns, de egyszerű édességre vágysz
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
A tiramisu krémes és csodás édesség, aminek most a csokoládés, pohárdesszertes verzióját mutatom meg.
Az emberek a kávéfogyasztás szempontjából két táborba sorolhatóak be: vannak, akik imádják a kávét és vannak, akik utálják. Mindkettő típus gyakori, úgyhogy egy kávés desszert nem biztos, hogy minden esetben megállja a helyét.
A csokoládéval azonban nincsen ilyen gond, legalábbis nem sok olyan embert ismerek, aki kimondottan utálná a csokikat, úgyhogy tökéletes választás lehet ez a tiramisurecept, ha vendégeket várunk.
Bár több lépésből áll ez a desszert, mindegyik eleme nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, úgyhogy hamar össze lehet dobni ezt az elegáns és isteni finom tiramisut. Egy csokiszirupból, egy csokiganache-ból és egy mascarpone-s töltelékből áll a csokoládés változat.
Az eredeti recepttől eltérve tojás nem kerül a krémbe, ez is gyorsítja a folyamatokat. A recept 6 db két decis pohárra vonatkozik, de a pohár méretétől függően készíthetünk kevesebb, de nagyobb vagy több kisebb adagot.
Csokis tiramisu pohárdesszert

Hozzávalók 6 adaghoz
A csokisziruphoz
- 250 milliliter forró víz
- 1.5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál csokilikőr
A csokiganache-hoz
- 100 gramm étcsokoládé
- 120 milliliter tejszín
A töltelékhez
- 225 gramm mascarpone
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 250 milliliter habtejszín
- 65 gramm cukor
- 200 gramm babapiskóta
- csokoládé reszelt a tetejére
Elkészítés:
A csokisziruppal kell kezdeni: egy kis tálban keverjük össze a forró vizet, a kakaóport, a cukrot és a likőrt, addig, amíg egynemű szirup nem lesz belőlük. Tegyük félre hűlni.
A csokiganache-hoz daraboljuk össze a csokoládét, majd tegyük a tejszínnel együtt egy hőálló tálba. Mikrózzuk meg, 20 másodperces intervallumonként keverjünk rajta egyet, amíg a csoki el nem olvad és krémes nem lesz. Ha nem szeretnénk mikrózni, gyöngyöző vízfürdő fölött is megolvaszthatjuk.
A töltelékhez keverjük habosra a mascarponet a vaníliakivonattal. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Ha kemény a hab, keverjük össze egyneműre a mascarpone-val.
A babapiskótákat mártsuk bele a csokiszirupba, törjük őket darabokra, majd tegyünk belőlük minden pohár aljára. Erre mehet a mascarpones krémből egy adag, majd egy vékony réteg csokiganache. Ismételjük meg ezt a folyamatot még egyszer, majd a poharak tetejét a marcarponés krémmel zárjuk. Ízlés szerint kakaóporral vagy reszelt csokival szórjuk meg őket.
Tegyük őket legalább 1-2 órára a hűtőbe. Hidegben 3 napig elállnak.
Fotó: Getty Images