
Csokival bevont, ropogós zabkeksz - Készíts rostban gazdag nassolnivalót

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
Elképesztően ropogós ez a zabkeksz, amelyet kétféle csokival is bevonhatsz, hogy még finomabb legyen.
Ezt a fajta zabkekszet szinte minden élelmiszerbolt polcán megtalálod, de annyira könnyű elkészíteni, hogy érdemes otthon megsütni, úgy biztosan egészségesebb lesz. A cukor miatt nem lesz diétás, viszont rostban gazdag, egy-egy darab biztosan jólesik a kávéhoz.
A zabtól és a karamellizálódott barna- vagy nádcukortól jó ropogósra sül, akkor a legfinomabb, ha belemártogatod a kávédba, mielőtt beleharapsz. Egy kicsit finomabb textúrát kapsz, ha zabpehely helyett zabkorpát teszel a sütibe, ebben a változatban kakaó is kerül a tésztába. Ha kicsit puhább kekszet szeretnél, akkor keverj hozzá banánt, a roppanósságról pedig a dió gondoskodik.
Csokival bevont zabkeksz

Hozzávalók 20 darabhoz
Keksz:
- 100 gramm tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
- 100 gramm zabpehely (nagy szemű)
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál juharszirup
- 80 gramm barna- vagy nádcukor
- 125 gramm vaj
Máz:
- 100 gramm csokoládé (ét és tej)
- 10 gramm vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálban verjük habosra a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a juharszirupot is. Egy másik tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd forgassuk a vajas keverékhez.
Egy evőkanállal halmozzunk kis kupacokat a sütőpapírra, majd lapogassuk le őket. Hagyjunk helyet a halmok között, mert ki fognak terülni, miközben sülnek. Süssük 10-12 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Miközben a kekszek hűlnek, a csokit olvasszuk fel a vajjal. Mindegyik kekszre tegyünk egy teáskanálnyi olvasztott csokit és kenjük szét a tetejükön. Várjuk meg, amíg megdermed.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors