
Csokival bevont, ropogós zabkeksz - Készíts rostban gazdag nassolnivalót

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Elképesztően ropogós ez a zabkeksz, amelyet kétféle csokival is bevonhatsz, hogy még finomabb legyen.
Ezt a fajta zabkekszet szinte minden élelmiszerbolt polcán megtalálod, de annyira könnyű elkészíteni, hogy érdemes otthon megsütni, úgy biztosan egészségesebb lesz. A cukor miatt nem lesz diétás, viszont rostban gazdag, egy-egy darab biztosan jólesik a kávéhoz.
A zabtól és a karamellizálódott barna- vagy nádcukortól jó ropogósra sül, akkor a legfinomabb, ha belemártogatod a kávédba, mielőtt beleharapsz. Egy kicsit finomabb textúrát kapsz, ha zabpehely helyett zabkorpát teszel a sütibe, ebben a változatban kakaó is kerül a tésztába. Ha kicsit puhább kekszet szeretnél, akkor keverj hozzá banánt, a roppanósságról pedig a dió gondoskodik.
Csokival bevont zabkeksz

Hozzávalók 20 darabhoz
Keksz:
- 100 gramm tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
- 100 gramm zabpehely (nagy szemű)
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál juharszirup
- 80 gramm barna- vagy nádcukor
- 125 gramm vaj
Máz:
- 100 gramm csokoládé (ét és tej)
- 10 gramm vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálban verjük habosra a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a juharszirupot is. Egy másik tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd forgassuk a vajas keverékhez.
Egy evőkanállal halmozzunk kis kupacokat a sütőpapírra, majd lapogassuk le őket. Hagyjunk helyet a halmok között, mert ki fognak terülni, miközben sülnek. Süssük 10-12 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Miközben a kekszek hűlnek, a csokit olvasszuk fel a vajjal. Mindegyik kekszre tegyünk egy teáskanálnyi olvasztott csokit és kenjük szét a tetejükön. Várjuk meg, amíg megdermed.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors