Csokoládékrémes-málnahabos torta kakaós tükörglazúrral
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nemrég számoltam be egy mini workshopról, ahol megtanultam, hogyan kell tükörglazúrt készíteni. Az élmény olyan mély hatást gyakorolt rám, hogy álmomban is bevonókkal locsolgattam tortákat, muszáj volt hát valóra váltanom, a magam módján.
Több recepten is átrágtam magam, mire találtam egy olyat Zsuzsi blogján, aminek neki mertem vágni. A végletekig egyszerűsítettem, néhány komponenst és lépést kihagytam, sőt, magukat a rétegeket is az alapokig vezettem vissza, így biztos voltam benne, hogy végül nem lesz a dologból torta - mégis szuper lett a végeredmény.
A háromféle különböző ízű és állagú réteg, a puha piskóta, a lágy, krémes csoki és a habos, könnyű málna tökéletesen épülnek egymásra.
Négy elemből áll össze
A torta így végül is csak annyiban maradt bonyolult, hogy négy elemből áll, amiket külön-külön el kell készíteni. Mivel azonban ezeket egyenként nem különösebben nehéz összerakni, bárki nekivághat ennek a tortának, a végeredmény pedig annyira látványos, hogy abszolút megéri a befektetett időt.
A torta egy sima kakaós-vajas piskótával kezdődik. Ezt követi egy csokikrém, amire még egy réteg piskóta kerül, majd málnahab és végül kakaós bevonat. A bevonat nem sikerült egész tökéletesen, mint az a képen is látszik, mégis ez a legszebb és legfinomabb torta, ami valaha kikerült a kezeim közül.
Csokoládés-málnahabos torta
Hozzávalók 12 adaghoz
Piskóta
- 2 darab tojás
- 80 gramm cukor
- 60 gramm liszt
- 20 gramm kakaó
- 80 gramm vaj
- 1 csipet só
Csokikrém
- 100 gramm étcsoki
- 1.5 deciliter habtejszín
- 1 darab zselatinlap
Málnahab
- 250 gramm málna
- 1.5 deciliter habtejszín
- 50 gramm porcukor
- 3 darab zselatinlap
- 1 kiskanál méz ízlés szerint
Bevonó
- 30 gramm keserű kakaópor
- 50 gramm cukor
- 0.5 deciliter víz
- 0.5 deciliter habtejszín
- 2 darab zselatinlap
Elkészítés:
Először a kakaós piskótát készítem el. A sütőt 180 fokosra előmelegítem. A tojásokat habosra keverem a cukorral, beleszitálom a kakaót, a lisztet és a sót, majd belekeverem a puha vajat is. Két ugyanakkora tortaformába osztom szét, vagy egy sütőlapra két ugyanakkora kört kenek ki belőle, és körülbelül tíz perc alatt megsütöm.
Ezután jön a csokikrém: a tejszínt felmelegítjük, és belekeverjük az apróra vágott csokoládét. Addig keverjük, míg el nem olvad. A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk, míg fel nem lágyul, majd kicsavarjuk, és a langyos csokikrémbe keverjük. A tortaforma aljába tesszük az egyik piskótalapot, ráöntjük a csokikrémet, és erre helyezzük a másik lapot. A hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a málnahabot.
A málnát egy kis mézzel leturmixoljuk. A maradék zselatinlapot hideg vízbe áztatom, majd kicsavarom. Néhány kanálnyit kiveszünk a málnapüréből, és meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne a zselatint, és a málnapüréhez keverjük. A jéghideg tejszínt gépi habverővel nagyon kemény habbá verjük. Félidőben kevés porcukorral ízesítjük. Amikor kész, óvatosan a málnához forgatjuk. Ezt a keveréket öntjük a torta tetejére, elegyengetjük, majd betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
Végül következik a bevonó. A cukrot, a kakaót, a tejszínt és a vizet habverővel simára keverjük, és felmelegítjük. A maradék zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a langyos bevonóhoz keverjük. Kis kancsóba töltjük, és megvárjuk, hogy langyosra hűljön. Ekkor kivesszük a hűtőből a tortát, egy késsel óvatosan leválasztjuk körben a karikáról, és levesszük róla. Rácsra állítjuk, a rács alá tálcát teszünk. Óvatosan rácsorgatjuk a tortára a bevonót, majd visszatesszük a hűtőbe.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors