Omlós pitetésztába csomagolt csokoládés meggy - A töltelék szinte lekvárrá sül
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Első ránézésre lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nem igényel nagy hozzáértést ez a látványos, isteni finom sütemény.
Szuper látványos, isteni finom és még nem is különösebben bonyolult ez az újragondolt meggyes pite. Az alapja kakaós pitetészta, annyi különbséggel, hogy nemcsak hideg vízzel, hanem hideg tejjel együtt kell tésztává gyúrni az alapanyagokat.
Kinézetre azonban nem pitére, sokkal inkább galette-re hasonlít, ugyanis az omlós, kakaós tésztát meg kell tölteni, majd a széleit ráhajtani, így kapjuk meg ezt a csodaszép süteményt. Nem kell megijedni, sem a technológiája, sem az alapanyagok listája nem bonyolult, ráadásul a tészta pihentetési idejét leszámítva nem sok munka van vele.
A töltelékbe bőven kerül csokoládé is, ettől még finomabb, még krémesebb lesz az összhatás. Érdemes egy kis kukoricakeményítővel bekeverni a meggyet, így nem áztatja majd el annyira a tésztát, inkább lekvárrá sül a sütőben.
Csokoládés-meggyes pite
Hozzávalók 12 személyre
Tészta:
- 200 gramm liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 50 gramm cukor
- 1 csipet só
- 140 gramm hideg vaj
- 3 evőkanál hideg tej
- 3 evőkanál hideg víz
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 1 evőkanál cukor (szóráshoz)
Töltelék:
- 500 gramm meggy
- 50 gramm barna cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 90 gramm ét- vagy tejcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A lisztet, a kakaót, a sót és a cukrot keverjük össze. Kisebb darabokban adjuk hozzá a hideg vajat, gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg, morzsoljuk el a vajat. Evőkanalanként adjuk hozzá a tejet és a vizet, majd formázzuk gombóccá a tésztát. Ezt a folyamatot robotgéppel is elvégezhetjük. Csomagoljuk a tésztát folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
Amíg a tészta pihen, magozzuk ki a meggyet, vágjuk félbe. A csokoládét daraboljuk össze.
Egy kisebb tálban keverjük össze a meggyet, a cukrot és a keményítőt. Tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 centiméter vékony körre, majd tegyük át a tepsibe. Szórjuk az összetört csokoládét a tésztára, a széleken kb. 3 centi helyet hagyjunk szabadon. A meggyet szórjuk a csokoládéra úgy, hogy minél kevesebb folyadékot kanalazzunk a tésztára.
A kör széleit hajtsuk be a meggyes-csokis töltelékig, nyomkodjuk picit le. Kenjük meg a széleket tojással, illetve szórjunk rájuk kb. 1 evőkanál cukrot. Az 1 evőkanál vajat vágjuk apró darabokra, majd szórjuk a meggyes töltelék tetejére.
Toljuk a sütőbe, kb. 25-30 percig süssük. Hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images