Krémes, habos csokoládés sajttorta: rengeteg olvasztott csoki megy a krémbe
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rengeteg sajttortarecept létezik, de mind közül az egyik legfinomabb a csokoládés változat, amelynek a tésztájában és a krémjében is csokoládé van.
A sütemények közül talán a sajttorta az egyik univerzális kedvenc, legalábbis nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna. Nem véletlenül hoztunk már mi is annyiféle receptet rá, de meglepő módon eddig a csokoládés verzió kimaradt.
Szinte minden ugyanaz, mint a klasszikus recept esetében, csak éppen az alap kakaós kekszből készül, a krémbe pedig rengeteg olvasztott csokoládé kerül, ráadásul a torta tetejére még ganache is készül.
A krémben az összekötő anyag a tojás, két egész és egy sárgája kell hozzá, de ha kisebbek a tojások, nyugodtan mehet bele 3 egész is, fontos, hogy jól megkössön a krém.
Csokoládés sajttorta
Hozzávalók 16 szelethez
Tészta:
- 125 gramm kakaós keksz
- 6 evőkanál vaj
- 1 evőkanál cukor
Krém:
- 200 gramm cukor
- 340 gramm csokoládé
- 900 gramm krémsajt
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 nagy darab tojás
- 1 darab tojássárgája
Ganache:
- 125 milliliter habtejszín
- 280 gramm csokoládé
Elkészítés:
Tészta:
A kekszet daráljuk le, a vajat olvasszuk meg. Keverjük össze az alapanyagokat egy tálban. Nyomkodjuk bele a tésztát egy 23 cm-es tortaforma aljába, de az oldalára is jusson belőle. Süssük meg a tésztát 180 fokon 10 perc alatt. Hagyjuk hűlni, mielőtt ráöntenénk a krémet.
Krém:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
A krémsajtot keverjük robotgéppel habosra. Adjuk hozzá a cukrot, azzal is keverjük össze. Keverjük bele a kakaót, az olvasztott csokoládét és a vaníliát is, akkor jó, ha homogén, krémes a massza.
Egyesével adjuk hozzá a tojásokat - ha kicsik, lehet hármat is -, illetve a tojássárgáját. Keverjük alaposan össze.
Öntsük a krémet az elkészített tésztára, majd toljuk a sütőbe 50-60 percre. Akkor jó, ha picit remeg még a közepe. Kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk résnyire az ajtaját, hagyjuk benne még kb. fél óráig. Ha letelt az idő, tegyük hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára.
Ganache:
A tejszínt egy kis lábasban melegítsük fel. Mikor gyöngyözni kezd, öntsük rá a csokoládéra. Hagyjuk így 5 percig, majd keverjük krémesre, végül öntsük rá a tortára. Tegyük a hűtőbe, ha kihűlt, tálaljuk.
Fotó: Getty Images