Selymes, csokoládés sült puding - Ha te se bírod megvárni, amíg kihűl a puding

sültpuding
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A desszert amilyen jól hangzik, olyan finom. A tejszínes, étcsokoládés krémet sütőben kell megsütni, majd, ízlés szerint, melegen vagy hidegen elfogyasztani. Mennyei!

Én azok közé az emberek közé tartozom, akik nem bírják megvárni, amíg kihűl a puding, muszáj az egészet még melegen befalnom. Nem is csak a várakozási idő miatt, az ízét és állagát is jobban szeretem úgy, sokkal krémesebb és lágyabb még olyankor. 

A sült pudingot viszont mindenhogyan imádom: melegen és hidegen is. Kihűlve is ugyanolyan krémes és selymes marad, mint amikor kikerül a sütőből. Azonban, mivel benne van a nevében, hogy "sült", felhatalmazást érzek arra, hogy még melegen elfogyasszam, mintha egy frissen sültet ennék.

Nem bonyolult, csak időigényes

Nehézség nincs a receptben, az előkészítése tart talán egy kicsit tovább a megszokottnál, de a hosszú leírás senkit ne rémisszen meg: lényegében csak melegíteni és keverni kell a hozzávalókat, semmilyen macera nincs benne. 

A sütés után a puding teteje egészen sötét és kemény, a közepe viszont krémes és remegős lesz. 

Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.

Csokoládés sült puding

sültpudingrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 125 gramm étcsokoládé
  • 70 gramm cukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 180 milliliter zsíros tej
  • 125 milliliter tejszín
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

A csokoládét tegyük tűzálló tálba. A tejszínt alacsony hőfokon forráspontig melegítsük, majd öntsük a felét a csokoládéra. 1-2 percig állni hagyjuk, majd habverővel keverjük simára. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a maradék tejszínt is.

Válasszuk szét a tojásokat, csak a sárgájára lesz szükségünk. Keverjük el a tojássárgákat, majd folyamatosan kevergetve öntsük a csokoládés masszához.

A cukrot, a kakaóport és a sót keverjük össze, öntsük fel tejjel, tegyük bele a vaníliaaromát, alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. A tejes keveréket fokozatosan öntsük hozzá a csokoládés masszához. Folyamatosan kevergessük, nehogy a tojás kicsapódjon. Ha szükséges, szűrjük át szitán a krémet.

Készítsünk elő négy 180 milliliteres tűzálló tálkát vagy csészét, a krémet oszlassuk el bennük. Hagyjuk állni 1-2 percig, ha hab jelenik meg a tetején, szedjük le kanállal.

A tálkákat fedjük le alufóliával, majd állítsuk őket egy tepsibe. Töltsük meg a tepsit vízzel, hogy a csészék feléig érjen.

150 fokon 45 percig süssük őket. Ha kivettük, az alufóliát óvatosan távolítsuk el. Melegen vagy hidegen tálaljuk, a hűtőben sokáig eláll.

Fotó: Sági Zsófia/SóBors 

Ezt is szeretjük