Tartalmas cukkinilasagne darált húsos raguval rétegezve: a diétába is belefér
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Laktató, mégis könnyed a cukkinilasagne, nem nehezíti el a gyomrod, egy meleg nyári napon is jól fog esni.
Lasagne is készülhet diétásan, a szénhidrátszegény változat tésztalapok helyett cukkinialappal készül. A vékonyra szelt zöldség tökéletesen helyettesíti a tésztát, ugyanolyan finom, csak éppen alakbarát lesz a végeredmény.
A cukkiniszeletek közé paradicsomos-húsos ragu és bazsalikomos ricotta kerül, de a mozzarella sem hiányozhat a rétegek közül. Bolognai raguval is mennyei lesz, de ha egyszerűbb megoldást keresel, csak keverd össze a darált húst Marinara szósszal. Utóbbit elkészítheted házilag is, ha több időd van, de jobb minőségű boltival is tökéletes lesz.
A cukkinit érdemes elősütni, rengeteg nedvességet vonhatsz ki belőle grillezéssel, kevésbé lesz vizes a végeredmény.
Cukkinilasagne
Hozzávalók 8 személyre
Alap:
- 5 közepes darab cukkini
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- olívaolaj
Húsos ragu:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm darált marhahús
- 350 gramm Marinara szósz
- ízlés szerint só, bors
Ricottás réteg:
- 400 gramm ricotta
- 2 darab tojás
- 20 gramm bazsalikom (friss)
- ízlés szerint só, bors
Tetejére:
- 250 gramm mozzarella
Elkészítés:
Ha házi Marinara szószt használunk, készítsük el e szerint a recept szerint.
Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton (180 °C).
A cukkiniket mossuk meg, a végeiket vágjuk le, majd hosszában vágjuk őket 6-7 mm vékony szeletekre, nagyjából 6 szelet jön ki egy cukkiniből. A cukkiniszeleteket kenjük le vékonyan olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük. Tegyük őket a grillre, majd oldalanként 2-3 percig süssük a szeleteket, de nem szabad őket barnára vagy ropogósra sütni, még a sütőben is kapnak hőkezelést. Tegyük a cukkiniszeleteket egy papírtörlőre, hogy a felesleges nedvességet felitassa róluk. (Ha nincs grillünk, sütőben is készülhet a cukkini, 240 fokon, oldalanként 5 percig süssük. )
Egy lábasban forrósítsunk olívaolajat, majd adjuk hozzá a húst. Sózzuk, borsozzuk, majd addig süssük, míg ki nem fehéredik, ha sok levet engedett, öntsük le róla. Öntsünk rá 250 gramm Marinara szószt, keverjük vele össze, várjuk meg, míg rottyan egyet, ha szükséges, még ízesítsük.
A ricottát keverjük össze a tojással és az összeaprított bazsalikommal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A maradék 100 gramm Marinara szószt oszlassuk el egy 23x33 centis jénai vagy tepsi alján. Tegyük rá egy sorban a cukkiniszeleteket, majd kenjük el rajtuk a ricotta egyharmadát, arra kanalazzuk rá a húsos ragu harmad részét, majd szórjuk rá a mozzarella egyharmadát. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak az alapanyagok. A lasagne tetejét cukkinivel zárjuk, majd szórjuk meg a maradék mozzarellával.
Toljuk a forró sütőbe, 30 percig süssük, míg a sajt aranybarna nem lesz. Ha van a sütőn grillfunkció, tegyük még vissza 2-3 percre.
Fotó: Getty Images