Laktató egylábasos cukkinis-fetás fusilli – A hús sem hiányzik belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Könnyed, tavaszi, mégis laktató tészta, amelyet zöldséggel és sajttal dúsítunk, kevés hozzávalóból készül, mégsincs hiányérzetünk.
A tésztákhoz egyáltalán nem szükséges szószokat készíteni, én például nagyon szeretem, ha inkább zöldség és valamilyen kicsit aromásabb, sósabb sajt van rajta. A tavaszi nagy kedvencem a cukkini, ami ízvilágában ugyan finoman szólva sem hivalkodó, de éppen ezért remekül illik hozzá a sós, puha és eléggé zsíros sajt, a feta.
A tésztát sütőben sütjük meg, amitől egyrészt az ízek is jobban összeérnek, másrészt kellemes ropogós állagot kap. Ez esetben nagyon egészségtudatos voltam, a hozzávalóknál nemcsak tésztából, hanem lisztből is teljes kiőrlésűt használtam.
Cukkinis-fetás fusilli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 220 gramm fusilli (teljes kiőrlésű)
- 2 darab cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 milliliter zöldségalaplé
- 2 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)
- 110 gramm feta sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyünk fel forrni vizet egy lábasban. A tésztát tegyük a forrásban lévő vízbe, főzzük al dentére, ez nagyjából 10 perc. Szűrjük le, tegyük egy nagy tálba, majd tegyük félre.
A cukkinit jól tisztítsuk meg, vágjuk tetszőleges darabokra. A fokhagymát és a vöröshagymát is daraboljuk apróra.
Amíg a tészta fő, egy serpenyőben melegítsünk egy evőkanál olívaolajat. Ha az olaj kellőképpen felmelegedett, tegyük bele a cukkinit, a hagymát és a fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk. Addig pároljuk, amíg a cukkini meg nem puhul, nagyjából 8 percig.
Az alaplevet és a lisztet keverjük össze. Öntsük bele a serpenyőbe, és főzzük alacsony lángon 2 percig, hogy kicsit besűrűsödjön. Tegyük hozzá a cukkinis keveréket és a feta felét, majd az egészet öntsük rá a tésztára. Jól forgassuk össze.
Egy jénait olajozzunk ki, öntsük bele a tésztát, majd a feta másik felét morzsoljuk a tetejére.
Süssük 20 percig, amíg a teteje kicsit meg nem pirul.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors