Fűszeres izraeli lecsó cukkinivel – A shakshuka tavaszi változatát is érdemes elkészíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha lecsórajongó vagy, érdemes az izraeli változatot is kipróbálnod, de ezúttal szezonális zöldséggel elkészítve.
A lecsót nem lehet megunni, annyira finom és változatos, hogy akár heti többször is elkészítheted. Akkor érdemes nekiállni, amikor a paradicsom ára már nincs az egekben, mikor már nem vízízű, hanem finom édes. Érdemes kivárni, mert a jó lecsóhoz megfelelő alapanyagok is kellenek.
A lecsó elkészítése nemzetenként különbözik, a francia lecsóba, a ratatouille-ba padlizsán és cukkini kerül, valamint nem friss paradicsommal, hanem szósszal teszik szaftossá. Az izraeli lecsó a shakshuka, amelyről ódákat lehetne zengeni, de az is biztos, hogy reggelire, ebédre és vacsorára is tökéletes fogás. A mi lecsónktól nemcsak az alapanyagok aránya, hanem a fűszerezés is megkülönbözteti, a római kömény dominál benne, amelytől teljesen más íze lesz a zöldségeknek. Nem beszélve arról, hogy a belesült tojás még izgalmasabbá teszi. Tehetsz rá feta sajtot, de most inkább készítsd cukkinivel, tavasziasan, nyáriasan.
Cukkinis shakshuka
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab cukkini
- 1 darab kaliforniai paprika
- 2 fej hagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsomkonzerv
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 kávéskanál koriander (őrölt)
- 4 darab tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint friss koriander
Elkészítés:
A cukkinit vágjuk tetszőleges darabokra, a paprikát kockázzuk fel, a hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
Egy vas serpenyőbe tegyünk olívaolajat, nagy lángon pirítsuk meg a cukkinit, majd vegyük ki és tegyük félre. Öntsünk a serpenyőbe még egy kevés olajat, pirítsuk meg a paprikát is, azt is vegyük ki. Ha kell, öntsünk még a serpenyőbe olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, morzsoljuk rá a fűszereket, majd tegyük rá a paradicsomkonzervet, öntsünk rá vizet és tegyük vissza a paprikát. Ha elforr a víz, pótoljuk. Amikor a paprika megpuhult, tegyük bele a cukkinit, egy kevés felaprított koriandert és üssük bele a tojásokat.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a serpenyőt a sütőbe, majd süssük a shakshukát 10 percig.
Fotó: Getty Images