A napokig puha zsemle titka a reszelt cukkini - Fura, de működő trükk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A cukkini lágy, enyhe íze éppen jól érvényesül ebben a zsemlében, ráadásul hosszan védi a kiszáradástól.
A cukkinit nagyon lehet szeretni annak ellenére, hogy nem akkora mutatványos, mint a padlizsán vagy a paradicsom, de még a kápiánál is szürkébb egyéniség. Ebben a receptben éppen a legjobb tulajdonságait használjuk ki. Mivel nagy százalékban tartalmaz vizet, nedvesíti a péksütemény tésztáját, enyhén édes íze pedig éppen csak annyira édesíti, hogy nem lesz tőle furcsa vagy szokatlan a végeredmény.
Mivel a cukkini nedvességtartalma egyénileg változó, nem lehet hajszálpontosan meghatározni a zsemlékhez szükséges víz mennyiségét, először érdemes kevesebbet hozzáadni, majd apránként adagolni még, ha szükséges. Most a maximális egészség volt a cél, ezért teljes kiőrlésű lisztet használtam hozzá, de nyugodtan lehet fehér lisztből is készíteni, ha valakinek úgy jobban tetszik.
Cukkinis zsemle
Hozzávalók 6 darabhoz
- 500 gramm liszt (fehér vagy teljes kiőrlésű)
- 1 darab cukkini
- 1 teáskanál só
- 1 deciliter víz
- 7 gramm porélesztő
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, és hozzadjuk a reszelt cukkinit. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, ezt is a tésztához adjuk, alaposan elkeverjük. Ha szükséges, adunk még hozzá egy kis vizet. A tésztából rugalmas, de nem ragacsos tésztát gyúrunk, letakarva egy órán át kelesztjük. Ha megkelt, hat részre osztjuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és letakarva további fél órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokosra, és 20 perc alatt megsütjük a zsemléket.
Fotók: Ács Bori/Sóbors