Fanta süti pohárban: cukor nélkül is nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nincs ünnepi asztal édességek nélkül, de ilyenkor se feledkezzünk meg magunkról, nem muszáj cukortúladagolást kapnunk, a legtöbb finomságot elkészíthetjük anélkül is.
Iklódi Dórának, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjének húsvétra is vannak ötletei. Egyikhez sem kell különösebb kézügyesség vagy konyhai gyakorlat, könnyedén elkészíthető finomságok.
Xilit és eritrit
Kutatások szerint a magyar felnőttek háromnegyede cukrot használ, harmada pedig édesítőszert, amelyet jellemzően italokba tesznek - hangzott el a Coca-Cola Magyarország által szervezett sajtóeseményen. Az édesítőszerek, alternatív cukrok süteményekben is tökéletesen működnek. A két leggyakrabban használt édesítőszer a xilit és az eritrit. A xilitet, más néven nyírfacukrot, ma már inkább kukoricából készítik. Nagy előnye, hogy nincs mellékíze és ugyanolyan édes, mint a kristálycukor, viszont puffasztó hatású lehet. Az eritrit édesítő ereje gyengébb, mint a cukoré, illetve utóíze is lehet, viszont semmilyen panaszt nem okoz a fogyasztása.
Zavaró mellékíz? Megoldható
Ha azért nem szeretjük az édesítőszereket, mert érezzük a fura, jellegzetes mellékízüket, ne aggódjunk, van rá megoldás. Ha többféle édesítőt használunk egy süteményben, akár 1:2 arányban, akkor az nem csak a mellékízt ellensúlyozza, hanem még a tészta is édesebb lesz tőle.
Mi az, amit nem lehet cukor nélkül készíteni?
Egyetlen édesség van, amit nem lehet cukor nélkül készíteni, az pedig a kelt tészta. Az élesztőbe muszáj egy kis cukrot tenni, de meg lehet oldani úgy a helyzetet, hogy 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a tésztába pedig már édesítőszert teszünk. Illetve másik megoldás lehet a kovász, ha van időnk készíteni, azzal süssünk.
Az én személyes kedvencem a Fanta-szelet újragondolt, cukormentes verziója, a Fanta-pohárdesszert volt. Egy csokis morzsa, habos túrókrém és narancsos zselé alkotja.
Fanta-pohárdesszert
Hozzávalók 6 adaghoz
Csokis morzsa
- 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 100 gramm fehér búzaliszt
- 200 gramm vaj
- 100 gramm xilit
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál hideg víz
Túrókrémhez
- 300 gramm túró
- 100 gramm xilit (porrá törve)
- 100 gramm vaj
- 1 darab kezeletlen citrom héja
Narancszseléhez
- 400 milliliter Fanta Narancs zero üdítő
- 40 gramm cukormentes vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál xilit (porrá törve)
Elkészítés:
A liszteket elvegyítjük a xilittel és a kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, ha szükséges, a vizet is. Gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük, 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni.
Elkészítjük közben a túrókrémet. A xilitet porcukor- vagy kávédarálóval leőröljük. A vajat a xilittel habosra verjük, hozzáadjuk a túrót és a citrom reszelt héját.
A tésztát a pihentetés után sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük, 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, és langyosra hűlt, a poharak aljára morzsoljuk.
A morzsarétegre kanalazzuk a túrókrémet, majd elkészítjük a Fanta-zselét is. A narancsléből pár evőkanálnyi mennyiséggel elkeverjük a pudingport és a porrá őrölt xilitet, a többi Fantát felforraljuk. Mikor forr, hozzákeverjük a pudingporos masszát. Pár perc alatt besűrítjük.
Ha kész, még melegen, amíg folyik, egyenletesen eloszlatjuk a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.
Fotók: Sági Zsófia/Sóbors