Tojással töltött darált hús: muffinformában sül a látványos fogás
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Az ízletes fasírtok muffinformában készülnek, így jobban megőrzik a formájukat, sokkal mutatósabbak.
Húsvétkor nem csak a gyerekek, a felnőttek is szeretik a meglepetéseket. Érdemes egy kis játékosságot csempészni az ünnepi menübe, hogy meglepd a családot. A főtt tojás az ünnepi asztal kötelező eleme - a sonka és a kalács mellett -, de, hogy ne legyen unalmas, csomagold fűszeres darált húsba.
A britek skót tojása is tökéletes választás, de az ismert Stefania-szelet is kapós lesz, ha azonban nem riadsz vissza az újdonságoktól, akkor készíts töltött darált húst, amit csomagolj baconbe, majd helyezz muffinformába. Ízletes és nagyon gusztusos fasírtokat tehetsz majd az asztalra.
Tipp az elkészítéséhez
Ha a tojásokat túl nagynak ítéled, akkor vágd őket félbe és tegyél melléjük egy darabka sajtot, úgy sokkal szaftosabb lesz a töltelék. A hús masszájával is lehet játszani, kerülhet bele finomra aprított petrezselyem vagy snidling. A zsemléket pedig tejbe is lehet áztatni.
Tojással töltött darált hús
Hozzávalók 6 darabhoz
- 60 dekagramm darált hús
- só és bors ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- kevés olaj
- 7 darab tojás
- 2 darab zsemle
- 6 szelet bacon
- opcionális sajt
Elkészítés:
A finomra vágott (vagy reszelt) hagymát olajon dinszteljük üvegesre.
A zsemlét áztassuk vízbe.
A darált húst tegyük keverőtálba, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, dinsztelt hagymát, a zsemlét alaposan kinyomkodva, 1 darab tojást és keverjük be a fasírtot a szokásos módon.
A maradék 6 darab tojást forrásban lévő vízben főzzük keményre 10-12 perc alatt, majd engedjünk rá hideg vizet és hűtsük le, utána pucoljuk meg őket.
Készítsük elő a muffinformákat, enyhén kenjük ki a kis kosarakat olajjal.
Vegyünk a tenyerünkbe annyit a darált húsból, amennyi 1 tojás körbeölelésére alkalmas. A töltött húsgombócot tekerjük körbe baconnel, majd helyezzük a muffinformába. 180 fokosra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük meg a töltött fasírtokat.
A töltött hús bacon nélkül is készülhet, akkor azonban érdemes a tetejére reszelt sajtot szórni.
Fotó: Getty Images