Így készül a tökéletes skót tojás – Akkor jó, ha a belseje kissé folyós

skóttojáscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fűszeres darált hús aranybarna bundában, amelynek a belsejében meglepetés bújik meg.

A brit konyhában népszerű fogásnak számít a skót tojás, a fűszeres darált hús főtt tojást rejt. Ezt az ételt közel érezhetjük a szívünkhöz, ugyanis nagyon hasonlít a régi klasszikusunkra, a Stefánia vagdaltra, amit korábban újraálmodtunk, de szerintem ezt a húsba göngyölt tojást is vehetjük újragondolásnak, amit húsvétkor az ünnepi asztalunkra pakolhatunk.

Változatok

Bátran fűszerezzük a húst, adjunk hozzá a recepthez saját ötleteket, például ebben a verzióban nem szerepel petrezselyem, de finomra vágva nyugodtan a daráltba kerülhet, vagy egy teáskanálnyi őrölt paprikával, esetleg szegfűborssal is gazdagíthatjuk, amitől kellemesen csípős aromája lesz a húsnak.

Ételkritikusok, neves séfek azt szokták mondani, hogy akkor tökéletes a skót tojás belseje, ha folyós, lágy textúrájú. Ahhoz, hogy ezt az állagot elérjük, a tojás főzési idejére kell nagyon figyelnünk, forrásban lévő vízbe helyezve 5 percig főzzük, ha tovább marad benne, a sárgája kemény lesz, de ez ízlés kérdése is.

A különleges húsos tojás nagyon vagány eleme lehet a húsvéti asztalunknak, félbevágva vagy egyben hagyva, sós kalács és sok-sok zöldség mellé kínálva.

Skót tojás

skóttojásct

Hozzávalók 4 darabhoz:

Skót tojás:

  • 50 dekagramm darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • só és bors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
  • 4 darab főtt tojás

Panír:

  • 2 bögre liszt
  • 2 bögre zsemlemorzsa
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat forrásban lévő vízbe tesszük, 5-10 percig főzzük attól függően, lágyra vagy keményre szeretnénk, majd hideg vízben lehűtjük és megpucoljuk.

A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, mustárt, sóval, borssal fűszerezzük, majd alaposan egybedolgozzuk.

A főtt tojásokat egyenként a húsba csomagoljuk. A tenyerünkbe veszünk egy nagyobb adag húst, amiben kényelmesen elfér majd a tojás, kilapítgatjuk, a tojást beletesszük, gömbbé formázzuk.

A húsba csomagolt tojást megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban és zsemlemorzsában, végül bő, forró olajban aranybarnára sütjük 5-10 perc alatt.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük