Krémes karalábéleves egyszerűen – Friss zöldfűszerrel még finomabb
A tavasz egyik legegészségesebb zöldsége a karalábé, nemcsak az ára kedvező, hanem ilyenkor zsenge igazán.
A karalábé igazi vitaminbomba, nagy előnye, hogy nyersen és főve is finom. Sokan csak főzik, levesbe csempészik a zöldséget, pedig változatosan lehet felhasználni.
A töltött zöldségeket mindenki szereti, lehet az gomba, karfiol vagy karalábé. A töltött karalábét rengeteg recept szerint kipróbálhatod, vannak köztük alakbarát és tartalmasabb változatok is. Mivel jelenleg még az idő is zord, kifejezetten jólesik a bőséges, darált húsos raguval töltött karalábé, melyet a család legfinnyásabb tagjai is élvezettel fognak elfogyasztani.
A karalábét tisztítsuk meg, a közepét vágjuk ki, ügyelve arra, hogy a fala még vastag maradjon.
A kivágott karalábébelsőt tetszés szerint aprítsuk fel.
A vöröshagymát, sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg, majd vágjuk finomra vagy reszeljük le a zöldségeket.
Magas falú lábasban hevítsünk olajat, majd dobjuk rá a vöröshagymát, és dinszteljük 3-4 percig. Ezután a zúzott fokhagymát keverjük hozzá, majd 2-3 perc után a sárgarépát, zellert és a karalábé belsejét adjuk hozzá. A zöldségeket pirítsuk 8-10 percig, utána keverjük hozzá a darált húst, és kevergessük fehéredésig, közben fűszerezzünk sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Ezután öntsünk rá a passatát és a vizet, és főzzük sűrűre a szószt 25-30 perc alatt. (Főzés közben az elfőtt folyadékot pótoljuk.)
A karalábékat töltsük meg a darált húsos raguval, majd helyezzük magas falú, hőálló edénybe (jénai, tepsi). A karalábékhoz öntsünk annyi vizet, amennyi félig ellepi a zöldséget, majd fedjük le alufóliával, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 40-45 percre. Ezután távolítsuk el az alufóliát, és süssük még 10 percig.
Az elkészült finomságot rizzsel kínáljuk.
Tipp:
A sütési idő utolsó 10 percében, ha szeretnénk, sajtot is szórhatunk a töltött karalábé tetejére.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu