Mézédesre sült tök zöldfűszerekkel: isteni immunerősítő csemege
Az egyszerű sütőtökből néhány fűszerrel és praktikával fenséges őszi-téli fogást készíthetsz.
A vitaminokban dúskáló zöldség szezonja szeptemberben kezdődik, érdemes bizalmat szavazni neki, hisz egészséges és nagyon finom.
A régi időkben főleg tepsibe tolva készült az édes illatú zöldség. Szerencsére az idő múlásával a sütőtök sokkal változatosabb formákban is a tányérra került, bátrabban nyúlnak hozzá a konyhatündérek. A sütőtökből ínycsiklandó leves, saláta és köret is készülhet, de süteményekben is kipróbálhatod, lehet az fánk, pogácsa vagy pite.
Sőt, még tartalmas főétel is készülhet belőle, ilyen a töltött sütőtök, mely ezer variációban elkészíthető. Mi most egy darált húsos verziót mutatunk, mely sajttal megszórva lesz igazán finom.
A megtisztított tököt vágjuk félbe, a magokat távolítsuk el.
A félbevágott tököt helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe. A tököt süssük puhára, körülbelül 40-50 perc alatt.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst. A húst pirítsuk fehéredésig, utána fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, és keverjük hozzá a sűrített paradicsomot is. A darált húst gyakran kevergetve 5 percig főzzük még.
A darált húsos keveréket töltsük a sütőtök belsejébe, szórjuk rá a reszelt sajtot. A töltött tököt toljuk vissza a sütőbe, és süssük még 5-8 percig, amíg a sajt szépen ráolvad.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu