Karamellizált diós sütőtöksaláta: az édességét a mézes-mustáros öntet ellensúlyozza

sütőtöksaláta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtök, ez a gyönyörű, narancssárga zöldség, annyiféleképpen elkészíthető, hogy akár minden nap ehetném, akkor sem unnám meg.

Nem nagyon ismerek olyan embert, aki ne szeretné a sütőtököt. Bár ősszel van a szezonja, a harsány narancs színe a nyarat idézi vissza. A legtöbbször egyszerűen csak megsütjük vagy krémlevest készítünk belőle, pedig igazából bármihez passzol.

Bár a sütőtök önmagában is elég édes, érdemes hasonló ízvilágú alapanyagokkal gazdagítani. Most saláta készült belőle, amihez egy kis barna cukorral karamellizáltam a tököt, hogy még jobban ráerősítsek az aromájára. A kicsit fanyar mustáros öntet pedig ezt az édes ízt hivatott ellensúlyozni. 

Sütőtöksaláta

sütőtöksaláta recept

Hozzávalók 2 személyre

Saláta

  • 200 gramm sütőtök
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék rukkola
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 marék aszalt áfonya
  • 1 marék dió

Öntet

  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A sütőtököt kockázzuk fel, és a dióval együtt tegyük egy kivajazott tepsibe. Kicsit sózzuk és olajozzuk meg, és szórjunk a tetejére barna cukrot. Süssük meg a tököt úgy, hogy néha megforgatjuk. 

Készítsük el az öntetet, majd amikor megsült a tök és a dió, tegyük ki egy tányérra, szórjunk rá aszalt áfonyát, és az egészet forgassuk össze. Rukkolával vagy más zöldsalátával tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük