Házi energiaszelet rengeteg datolyával – Sütés és hozzáadott cukor nélkül készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amikor nincs időnk reggelizni, de valamiből energiát kell nyernünk, akkor hívhatjuk segítségül az energiaszeleteket.
Elég sokat futok, és az éhség mindig a legváratlanabb pillanatokban tör rám. Sokszor nincs is időm enni, és a dolgot nehezíti, hogy azonnal szükségem van az energiára. Ilyenkor nagyon jól jönnek a különböző energiaszeletek.
A bolti kis szeletkékkel az a baj, hogy legtöbbször tele vannak cukorral, és ennyi cukorra még egy rendszeresen sportolónak sincs szüksége. Főleg, hogy a cukor csak gyorsan megdobja a vércukorszintet, ami aztán ugyanolyan gyorsan le is esik, mi pedig újra és újra megéhezünk, nincs megállás. Ezért hasznosak az olyan természetes cukorhelyettesítők, mint a datolya, mert ugyanúgy kielégítik az édességvágyat, de közben jóval egészségesebbek.
A hozzávalók tekintetében szabadon mozoghatunk, ez most egy chiamagos változat, de tehetünk hozzá szezámmagot, sőt csokipasztillát is. Sütni sem kell, csak egy nehezék és türelem kell hozzá, utána napokra el vagyunk látva a legfinomabb energiaszelettel.
Datolyás energiaszelet
Hozzávalók 6 adaghoz
- 50 gramm mandula
- 50 gramm kesudió
- 30 gramm zabpehely (apró szemű)
- 100 gramm datolya
- 40 gramm vörösáfonya
- 1 evőkanál chiamag
Elkészítés:
Száraz serpenyőben pirítsuk meg a mandulát és a kesudiót, majd aprítógépben őröljük meg, a végén a zabpelyhet is adjuk hozzá. Nem kell pépesre darálni, elég, ha darabos lesz. Keverjük hozzá a chiamagot is.
A datolyát és a vörösáfonyát egy kevés vízzel főzzük meg, majd botmixerrel pürésítsük. Áfonya helyett használhatunk mazsolát is, akkor még édesebb lesz a pürénk.
A pasztát keverjük hozzá a mandulás keverékhez.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, nyomkodjuk bele a masszát. A tetejére is kerüljön papír, majd tegyünk rá egy nehezéket, hagyjuk néhány órát pihenni. Utána szeleteljük fel, majd tegyük dobozba úgy, hogy a szeletek közé tegyünk papírt, hogy ne ragadjanak össze.
Fotó: Getty Images