Lágy, krémes dióvaj mézzel és fahéjjal: tökéletes süteménybe vagy magában is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A magvak közül leginkább a dió kötődik az ünnepekhez - legalábbis számomra. Szenteste diót eszünk, előtte nap zserbót sütünk, tényleg nem hiányozhat a karácsonyi asztalról.
Fahéj, méz és dió - ez az a három íz és alapanyag, amiről rögtön a karácsony jut eszembe. A dióvaj krémes, édes, a pirult magvaktól karakteres ízű. A pirított dióban felszabadulnak a természetes olajok, így nincs szükség plusz zsiradék hozzáadására, anélkül is folyós, sima állaga lesz.
A dióvaj felhasználása univerzális: kenhetjük kenyérre, tehetjük süteményekbe, használhatjuk mártogatósnak kekszek mellé. Ha nem fogyna el, zárt dobozban, a hűtőben akár 3 hónapig is eláll.
Fahéjas dióvaj
Hozzávalók 2 decihez
- 3 bögre dióbél
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál méz
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Szórjuk rá a diót, pirítsuk 8-12 percig. Tegyük félre picit hűlni.
Tegyük a diót a sóval, fahéjjal, vaníliával egy aprítógépbe. Dolgoztassuk a gépet, míg krémes nem lesz a dió, néha állítsuk le, kaparjuk le a tál faláról a krémet, majd folytassuk az aprítást.
Ha már teljesen krémes, adjuk hozzá a - megolvasztott - mézet, azzal is dolgoztassuk 1 percig.
A kész krém a hűtőben kb. 3 hónapig eláll.
Fotó: Getty Images