Lágy, krémes dióvaj mézzel és fahéjjal: tökéletes süteménybe vagy magában is

dióvaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A magvak közül leginkább a dió kötődik az ünnepekhez - legalábbis számomra. Szenteste diót eszünk, előtte nap zserbót sütünk, tényleg nem hiányozhat a karácsonyi asztalról.

Fahéj, méz és dió - ez az a három íz és alapanyag, amiről rögtön a karácsony jut eszembe. A dióvaj krémes, édes, a pirult magvaktól karakteres ízű. A pirított dióban felszabadulnak a természetes olajok, így nincs szükség plusz zsiradék hozzáadására, anélkül is folyós, sima állaga lesz.

A dióvaj felhasználása univerzális: kenhetjük kenyérre, tehetjük süteményekbe, használhatjuk mártogatósnak kekszek mellé. Ha nem fogyna el, zárt dobozban, a hűtőben akár 3 hónapig is eláll. 

Fahéjas dióvaj

dióvaj2

Hozzávalók 2 decihez

  • 3 bögre dióbél
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál méz
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Szórjuk rá a diót, pirítsuk 8-12 percig. Tegyük félre picit hűlni.

Tegyük a diót a sóval, fahéjjal, vaníliával egy aprítógépbe. Dolgoztassuk a gépet, míg krémes nem lesz a dió, néha állítsuk le, kaparjuk le a tál faláról a krémet, majd folytassuk az aprítást. 

Ha már teljesen krémes, adjuk hozzá a - megolvasztott - mézet, azzal is dolgoztassuk 1 percig. 

A kész krém a hűtőben kb. 3 hónapig eláll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük