
Ropogósra sült krumpli kétféle isteni szósszal - Ez a disco fries

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Egy igazi brutális amerikai recept: a sült krumplit egy sajtos és egy gravy szósszal fejeljük meg.
Ez a köret az 1950-es évek óta népszerű az Egyesült Államokban, és rengeteg alfaja létezik. Mi ezt egy helyi menő burgerezőben kértük ki köretnek az 51. utcában a megérkezésünk estéjén, valamikor itthoni idő szerint hajnali háromkor, és pont szuperül passzolt egy jó korsó helyi sör mellé.
Ez a verzió kétféle szósszal, egy sajtossal és egy gravyval készül. Másra nincs is mellé szükség, így is tökéletesen megállja a helyét.
Disco Fries

Hozzávalók 4 személyre
A krumplihoz:
- 2 kilogramm sütni való burgonya
- olaj (a sütéshez)
A kamu gravyhez:
- 80 gramm vaj
- 80 gramm liszt
- 0.5 liter alaplé vagy szűrt húsleves
- 2 evőkanál Worcestershire szósz
A sajtszószhoz:
- 40 gramm vaj
- 40 gramm liszt
- 4 deciliter tej
- 150 gramm cheddar
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk és megszárítjuk. A gravyhez vajat olvasztunk alacsony lángon, belekeverjük a lisztet, és addig kevergetjük folyamatosan, míg a színe aranybarna nem lesz. Ráöntjük az alaplevet, és egy kézi habverővel csomómentesre keverjük. Worchester szósszal, valamint sóval és borssal ízesítjük.
A sajtszósz ugyanígy készül: a fentebb megadott mennyiségű vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és világosbarnára pirítjuk. Ráöntjük a tejet, majd a lereszelt cheddart is beleszórjuk, és közepes lángon addig kavargatjuk, míg bele nem olvad. Ha szükséges, további tejjel lazítunk az állagán. Mindkét szószra igaz, hogyha az állás folyamán továbbsűrűsödne, a gravyt alaplével, a sajtszószt pedig tejjel lehet kicsit folyósabbá tenni azzal, hogy már a tűzről levéve belekeverjük a megfelelőt.
A hasábokra vágott krumplit 175 fokos olajban ropogósra sütjük. Egy tálba halmozunk a krumpliból, és gazdagon meglocsoljuk a gravyvel és a sajtszósszal, valamint egy kevés apróra vágott petrezselyem is jót tesz neki.
A sült krumplit szerencsére sokféleképpen lehet felturbózni - itt találsz három további ötletet!
Fotók: Street Kitchen