Eccles, avagy a britek kedvenc töltött sütije: omlós, házi vajas tésztából készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gazdag tölteléket rejtő Eccles sütemény egy csésze tea vagy kávé tökéletes kísérője lehet.
Az Eccles a britek egyik kedvenc sütije, amit főleg a délutáni tea mellé szoktak rágcsálni. A hagyományos kedvenc fűszeres tölteléket rejt, érezhető benne a fahéj és a szegfűszeg különleges zamata, de reszelt citrusféle és rengeteg mazsola is kerül bele.
A töltött finomság tésztája a vajtól omlós és isteni finom. Érdemes a vajat lefagyasztani a sütés előtt 1 nappal, majd másnap, a tészta összeállításánál óvatosan a lisztbe kell reszelni, hogy dolgozni tudj vele. Ha azonban nincs kedved a tészta elkészítésével bíbelődni, egy percet se aggódj, bolti leveles tésztát is használhatsz helyette. Az Eccles töltelékében - a legtöbb receptben - mazsola bújik meg, ha azonban nem szereted az aszalt szőlőszemeket, helyettesítsd pisztáciával vagy áfonyával.
Eccles sütemény
Hozzávalók 6 darabhoz
- 225 gramm liszt
- 175 gramm vaj
- 1 csipet só
- 125 milliliter víz (hideg)
- 100 gramm muscovado cukor
- 175 gramm mazsola
- 2 darab citrom- vagy narancshéj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 darab tojásfehérje
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A sütemény elkészítése előtt egy nappal 125 gramm vajat csomagoljunk folpackba, majd tegyük be a fagyasztóba.
Másnap a lisztet öntsük keverőtálba és keverjük egybe a sóval, majd a lefagyasztott vajat nagy lyukú reszelőn reszeljük a lisztre. Forgassuk egybe, miközben a hideg vizet is csorgassuk hozzá, gyúrjuk tésztatömbbé. A tésztát csomagoljuk alufóliába, tegyük a hűtőbe 30 percre.
A süti töltelékéhez a maradék 50 gramm vajat olvasszuk fel, keverjük bele a cukrot, mazsolát, fahéjat, szegfűszeget és a gyümölcsök reszelt héját.
A hidegen pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1,5-2 milliméter vastagságúra, majd egy 15 centiméteres átmérőjű süteményvágóval (pogácsa- vagy fánkkiszúró, de pohár is lehet) szúrjunk ki belőle 6 darab kört. A tölteléket arányosan osszuk el a tészták közepén, utána formázzunk belőlük tésztagombócokat és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A töltött tésztákat kicsit nyomkodjuk le, hogy szép kerek formájuk legyen.
A tetejüket kenjük meg felvert tojásfehérjével (a tojásfehérjével megkent tésztára akár cukrot is lehet szórni 1 nagy csipettel, de nem muszáj). 2-3 helyen kicsit vágjuk vagy szurkáljuk meg a sütik tetejét, így a sütés közben keletkező gőz távozni tud.
A sütit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 20-30 perc alatt süssük aranyszínűre. Az elkészült finomság tetejét porcukorral érdemes megszórni, de nem kötelező.
Fotó: Getty Images