
Apró gyöngyhagymák ecetes lében eltéve: bármilyen húsételt feldobnak

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A savanyúság készítésénél csak egy jobb dolog létezik, amikor megesszük. A sültek mellé én kifejezetten igénylem őket.
A gyöngyhagyma nem egy külön hagymafajta, csak nem várják meg, míg nagyobb lesz, hanem piciként felszedik. A hagymafélék családjába tartozik, a póréhagymával áll közelebbi rokonságban. Nevét onnan kapta, hogy a héja gyöngyházszínben csillog.
A gyöngyhagyma előnyei
A gyöngyhagyma íze nem olyan csípős, mint a vörösé, inkább édeskés. Gazdag A- és C- vitaminban, a kalóriatartalma alacsony, és megfőzve sem veszít a tápanyagtartalmából. Ha pedig savanyítjuk, végképp megmarad benne minden vitamin, amire szükségünk is lesz a téli hónapokban.
Nem véletlenül szeretjük a savanyúságokat, egyrészt feldobják az ételeket, másrészt a nehezebb fogásokat is könnyebb megemészteni. Télen amúgy is több nehéz, kiadós fogást fogyasztunk, amelyek mellé jól fognak jönni.
Hogyan marad roppanós a hagyma?
A savanyúságok akkor finomak, ha roppannak a fogunk alatt, mintha frissen, a kertben szedtük volna őket. Ezért ügyeljünk a só mennyiségére, mert ha túl sok, akkor túl puha lesz a végeredmény.
Tipp: ha az ecetes gyöngyhagymát megsütjük, akkor kacsa mellé kínálhatjuk köretként, szuperül illik hozzá.
Ecetes gyöngyhagyma

Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 kilogramm gyöngyhagyma
- 4 liter víz
- 4 deciliter ecet
- 90 gramm só
- 120 gramm cukor
Elkészítés:
A gyöngyhagyma eltevése kicsit pepecselős, de megéri a munkát, mert nagyon finom savanyúság, amit utána megsütve köretként is fel tudunk használni.
Első lépésként a kis hagymákat alaposan tisztítsuk meg, óvatosan vágjuk le a szárát és a gyökerét úgy, hogy ne essen szét. Szedjük le a száraz héját, majd mossuk meg. Tegyük egy szitába a hagymákat, mártsuk őket forrásban lévő vízbe, néhány percig tartsuk benne.
Készítsük el a levét. Hideg vizbe tegyünk sót és cukrot. Forraljuk fel, majd öntsük bele az ecetet, tegyük bele a hagymákat, és még néhány percig hagyjuk forrni. Töltsük kifertőtlenített üvegekbe, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd zárjuk le. Tegyük fel őket a kamrapolcra.
Fotó: Getty Images