Apró gyöngyhagymák ecetes lében eltéve: bármilyen húsételt feldobnak

gyöngyhagyma
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A savanyúság készítésénél csak egy jobb dolog létezik, amikor megesszük. A sültek mellé én kifejezetten igénylem őket.

A gyöngyhagyma nem egy külön hagymafajta, csak nem várják meg, míg nagyobb lesz, hanem piciként felszedik. A hagymafélék családjába tartozik, a póréhagymával áll közelebbi rokonságban. Nevét onnan kapta, hogy a héja gyöngyházszínben csillog. 

A gyöngyhagyma előnyei

A gyöngyhagyma íze nem olyan csípős, mint a vörösé, inkább édeskés. Gazdag A- és C- vitaminban, a kalóriatartalma alacsony, és megfőzve sem veszít a tápanyagtartalmából. Ha pedig savanyítjuk, végképp megmarad benne minden vitamin, amire szükségünk is lesz a téli hónapokban.

Nem véletlenül szeretjük a savanyúságokat, egyrészt feldobják az ételeket, másrészt a nehezebb fogásokat is könnyebb megemészteni. Télen amúgy is több nehéz, kiadós fogást fogyasztunk, amelyek mellé jól fognak jönni.

Hogyan marad roppanós a hagyma?

A savanyúságok akkor finomak, ha roppannak a fogunk alatt, mintha frissen, a kertben szedtük volna őket. Ezért ügyeljünk a só mennyiségére, mert ha túl sok, akkor túl puha lesz a végeredmény.

Tipp: ha az ecetes gyöngyhagymát megsütjük, akkor kacsa mellé kínálhatjuk köretként, szuperül illik hozzá. 

Ecetes gyöngyhagyma

gyöngyhagyma recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 kilogramm gyöngyhagyma
  • 4 liter víz
  • 4 deciliter ecet
  • 90 gramm
  • 120 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A gyöngyhagyma eltevése kicsit pepecselős, de megéri a munkát, mert nagyon finom savanyúság, amit utána megsütve köretként is fel tudunk használni. 

Első lépésként a kis hagymákat alaposan tisztítsuk meg, óvatosan vágjuk le a szárát és a gyökerét úgy, hogy ne essen szét. Szedjük le a száraz héját, majd mossuk meg. Tegyük egy szitába a hagymákat, mártsuk őket forrásban lévő vízbe, néhány percig tartsuk benne. 

Készítsük el a levét. Hideg vizbe tegyünk sót és cukrot. Forraljuk fel, majd öntsük bele az ecetet, tegyük bele a hagymákat, és még néhány percig hagyjuk forrni. Töltsük kifertőtlenített üvegekbe, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd zárjuk le. Tegyük fel őket a kamrapolcra.

Fotó: Getty Images

 

Ezt is szeretjük