Édes-savanyú csirkenyárs friss ananásszal: grillen sütve is mennyei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fűszeres BBQ-szószban pihen a csirkemell, ennek köszönhetően nem csak sokkal finomabb lesz, de jóval omlósabb is.
Ha szereted az édes-savanyú csirkét és az ananász-hús párosítást is kedveled, ez a nyárs biztosan a kedvenced lesz. Már maga a pác is különleges: az ananászlétől édeskés, a BBQ-szósztól savanykás lesz, a gyömbértől és a fokhagymától pedig nagyon karakteres. Ha több időd van, a BBQ-szószt is készítsd el házilag.
Annál finomabb és omlósabb lesz a hús, minél tovább áll a pácban, érdemes rászánni 1-2 órát. Az alábbi receptben csirkemellfilét használunk - ez a leggyorsabb megoldás -, de választhatsz csirkecombfilét is, arra viszont picivel több időt számolj rá.
Készülhet a nyárs csak ananásszal és csirkével, de kiegészítheted más zöldségekkel is: mehet rá paprika, hagyma, cukkini, amit csak szeretnél.
Édes-savanyú csirkenyárs
Hozzávalók 4 adaghoz
Pác:
- 250 milliliter BBQ-szósz
- 60 milliliter ananászlé
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 teáskanál gyömbér (reszelt)
- 0.5 teáskanál só
- 0.25 teáskanál bors
Kebab:
- 4 darab csirkemellfilé
- 2 darab kaliforniai paprika
- 1 darab ananász
Elkészítés:
Egy kisebb tálban keverjük össze a pác hozzávalóit. A csirkemellfilét tisztítsuk meg, majd vágjuk 2,5-3 centis kockákra.
Tegyük a húst egy tálba vagy egy simítózáras zacskóba, majd öntsük rá a marinád felét, keverjük/rázzuk vele össze. Légmentesen fedjük le a tálat/zárjuk le a zacskót, majd tegyük a húst a hűtőbe minimum 1, de akár 4 órára is.
A maradék marinádot tegyük a hűtőbe, amíg fel nem használjuk.
Amíg pihen a hús, a paprikát mossuk meg, az ananászt pucoljuk meg, majd vágjuk őket 2,5-3 centis kockákra.
Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton, nagyjából 190-200 fokra.
Ha fából készült nyársat használunk, áztassuk be 10 percre.
A húst vegyük ki a hűtőből, szedjük ki a marinádból, a felesleget csöpögtessük le róla. Felváltva szúrjuk a nyársra az alapanyagokat: hús, ananász, paprika.
Tegyük a csirkenyársat a forró grillre, oldalanként 4-5 percig süssük, míg a hús belső hőmérséklete el nem éri a 74 fokot. Ahogy sül, kenjük le a félretett páccal, majd fordításnál a másik felét is kenjük át.
Vegyük le a grillről, majd rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images