![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni savanyúság retekből: különleges, édes-savanyú köret húsok mellé
![reteksavanyú](https://kep.index.hu/1/0/3725/37254/372542/37254293_2844003_130b229622bebf6a31bb057e1042b22a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Csak pár perc munka van a készítésével, de hagyd pár órát a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Ha idén húsvétkor valamilyen savanyúságot kínálnál a főtt sonka mellé, próbáld ki ezt a különleges édes-savanyú retket, isteni finom és pillanatok alatt elkészül. Simán cukorral, sóval és ecettel is finom lesz, de nagyon jó ízt ad neki egy kevés mustármag, babérlevél és chili.
Fontos, hogy az ecet ne legyen erős, maximum 5-6%-os, az almaecet vagy a fehérborecet tökéletesen megfelel erre a célra. Az édeskés, picit csípős ízek nagyon jól állnak a reteknek, de ha szeretnéd, a cukrot mézzel is helyettesítheted. Ha még forrón, légmentesen lezárod az üveget, az így készült retek 3-4 hónapig is eláll a hűtőben.
Édes-savanyú retek
![reteksavanyú2](https://kep.index.hu/1/0/3725/37254/372543/37254315_c9b3ba603f9c3ad154e8b4edfe43c845_wm.jpg)
Hozzávalók 5 decihez
- 250 gramm piros retek
- 160 milliliter almaecet
- 70 gramm cukor
- 90 milliliter víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál mustármag
- 0.5 teáskanál bors
- 0.5 teáskanál tört chilipaprika
- 1 darab babérlevél
Elkészítés:
A reteknek vágjuk le a végeit, mossuk meg, majd gyaluljuk le. Tegyük a vékony szeleteket egy 0,5 liter űrtartalmú befőttesüvegbe.
Az összes többi hozzávalót öntsük/szórjuk egy kis lábasba, majd forrásig melegítsük. Mikor a cukor elolvadt, kapcsoljuk le a lángot, szedjük ki a babérlevelet, majd öntsük a levet az előkészített retekre.
Azonnal csavarjuk rá a tetőt a befőttesüvegre, majd hagyjuk 1 órát hűlni, utána tegyük a hűtőbe legalább 6 órára fogyasztás előtt.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!