
Édes-savanyú pácban pirított tofu – Önmagában és körettel is tökéletes

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába

Málnás-fehér csokis zabkeksz: a banántól lesz puha a belseje

Sütőben sült tőkehalfilé párolt spenóttal: egészséges, ízletes és könnyű

Pompás, aranybarnára sült krumplis omlett: napindítónak is tökéletes

Mutatjuk az 5 leggyorsabban romló élelmiszert: veszélyforrások is lehetnek
Nagyon rég ettem tofut utoljára, szinte már el is felejtettem az ízét. Most mégis eszembe jutott, mert elhatároztam, hogy heti pár napot húsmentesnek nevezek ki.
A húszas éveimben nagyon foglalkoztatott az egészségtudatos táplálkozás, vagyis minden divatos és felkapott diétát, étkezési irányzatot kipróbáltam. Egy ideig a húst is igyekeztem mellőzni vagy legalábbis ritkítani az étkezésemben. Akkoriban nagyon keményen edzettem is, ezért sok fehérjére volt szükségem. Ekkor találtam rá a tofura, amelyet először rántottába keverve ettem, de nem igazán nyerte el a tetszésemet.
A tofu Kínából származik. Úgy készítik, hogy a megaludt szójatejből visszamaradt túrót összepréselik. Állaga a lágytól a nagyon keményig terjed. Nemcsak a kínai, hanem a japán, koreai és délkelet-ázsiai konyha alapvető élelmiszere. Magas a fehérjetartalma, így a vegetariánus étkezésbe jól beilleszthető. Önmagában nincs íze, ezért sem volt sikere nálam, viszont ha bepácoljuk, jól átveszi a fűszerek ízét, rögtön nagyobb sikert fog aratni. Ezt a pácolt tofut úgynevezett kemény tofuból készítsük.
Édes-savanyú pácban pirított tofu

Hozzávalók 4 személyre
- 400 gramm tofu
- 150 gramm petrezselyem
- 160 milliliter limelé
- 3 gerezd fokhagyma
- 2.5 teáskanál kömény
- 0.5 teáskanál füstölt paprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral. A petrezselymet és fokhagymát vágjuk egészen apróra. A tofut vágjuk ízlés szerinti nagyságúra.
Egy tálban keverjük össze a petrezselymet, a limelevet, a fokhagymát, a köményt és a füstölt pirospaprikát. Sózzuk, borsozzuk. A felét öntsük egy zárható műanyag zacskóba, majd tegyük bele a tofut, zárjuk le, jól rázzuk össze, hogy mindenhol érje a pác. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni, néha forgassunk egyet a zacskón.
A maradék pácot tegyük bele egy turmixgépbe. Adjunk hozzá egy marék petrezselymet, olajat és mézet, turmixoljuk össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tofut vegyük ki a zacskóból, hagyjuk rajta megszáradni a mázat. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és fektessük egy sütőpapírral letakart tepsire. Addig süssük, amíg a tofu halványbarna nem lesz.
Ha kihűlt, kenjük meg a maradék páccal.
Fotó: Getty Images