
Édesburgonyafánk fahéjas cukorba forgatva: különleges és látványos finomság

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Mutatós, céklával színezett töltött tojás: kezdőknek is sikerülni fog

Selymes, házi tojáslikőr: a legfinomabb vendégváró

10 pompás sós vendégváró a húsvéti asztalra: pogácsa, sajtos rúd és társaik

Sajttal és sonkával töltött, omlósra sült karaj: hidegtálra is tökéletes

Álomszép húsvéti répás muffin: rögtön dupla adaggal keverd be
A krumplis fánkok csodája ez a főtt édesburgonya húsából készült pampuska. Egyszerű, mégis különleges ízvilágú őszi csemege, amivel garantált a siker.
Az öcsém a legnagyobb fánkrajongók táborát erősíti. Olyan ő, mint Homer Simpson vagy az amerikai vígjátékok rendőrurai, ha az édes karikákról van szó. Lehet töltött vagy cukormázzal bevont nyalánkság, tepsiben vagy bő olajban sütött, modern ízesítésű vagy a jó öreg csöröge, ő boldogan megkóstolja és szakértő módjára bírálja. Ráadásul még piszok szerencsés is, mert nem kell a kalóriáktól rettegnie.
Édesburgonyából fánk?
Bizony, van ilyen, arra azonban most figyelmeztetem a sütni vágyót, nem 10 perces munka elé néz. Kelt tészta lévén mindennel együtt 2 óra biztosan kell rá, de minden egyes perce megéri, főleg, ha vendégeket várunk. Ezzel a különleges színű fánktésztával és a fahéjas cukorba forgatott bundával csak győzzük begyűjteni a bókokat.
Édesburgonyafánk

Hozzávalók 10 darabhoz
Fánktészta
- 1 bögre tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál élesztő (instant)
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál tejpor
- 4 darab édesburgonya (főtt)
- 1 darab tojássárgája
- 20 gramm olvasztott vaj
- 1 liter olaj - a sütéshez
- 40 dekagramm liszt
Fánkbunda
- cukor és őrölt fahéj
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük.
A kész krumplit áttörjük, és egy időre félretesszük.
A bögre meleg tejben elkeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk a száraz élesztőt, amit szintén elkeverünk, és 5 percig hagyjuk, hogy felfusson az élesztős keverék.
Elővesszük a dagasztógépünket, és beleöntjük a fánktészta összetevőit, liszt, só, cukor, tejpor, olvasztott vaj, egy tojássárgája, az áttört édesburgonya és az élesztős keverék. Ha minden belekerült, 10 perces dagasztást indítsunk a gépen. Az elkészült szép sárga tésztát egy kevés olajjal átdörzsöljük, egy tálat épphogy megszórunk liszttel, és az olajos tésztát belehelyezzük. Konyharuhával lefedjük a tál tartalmát, és egy órát pihenni hagyjuk. Pihenő idő után a tésztát gyúródeszkán átnyomkodjuk, hosszú henger alakúra gyúrjuk és 10 egyenlő darabra vágjuk.
A darabokból golyót formálunk, kis labdákat, amiknek a közepét átszúrjuk az ujjunk segítségével, majd óvatosan addig húzogassuk a széleit, amíg a klasszikus amerikai üres közepű fánkkinézetet elérjük. A fánkokat a deszkára helyezzük, hagyjuk kicsit pihenni, utána bő, forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A meleg fánkokat fahéjas cukorban megforgatjuk, és már tálalhatjuk is őket.
Fotó: Getty Images