Mire lehet használni az édesköményt? Készíts belőle selymes krémlevest
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édesköményhez fűződő viszonyom elég ellentmondásos, sokáig nem is fogyasztottam. Aztán nagymamám kertjében elkezdtek növekedni ezek a zöldségek, és valamit kénytelenek voltunk készíteni belőlük.
Nagyszüleim váltig állították, hogy a gumó nem ehető, csak a levelek használhatóak fel a konyhában. Egyébként az utóbbi tényleg így van, nagyon aromásak a zöldek, beletehetjük őket salátákba, turmixokba, bármibe, amibe zöldfűszereket szoktunk.
Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy a gumókkal nem kezdünk semmit, úgyhogy utánaolvastam a dolognak, és számtalan receptet találtam. Krémlevesektől kezdve főzelékeken át a töltött verzióig, szinte bármi készíthető belőle.
Mi az az édeskömény?
Az édeskömény, más néven ánizskapor, a zellerfélék családjába tartozik, a mediterrán konyha egyik fontos alapanyaga. Gumóját, szárát és levelét is fogyasztják, magja pedig gyógynövényként ismert. Íze az ánizséra hasonlít.
Az édeskömény egészséges
A gumóban sok a C-vitamin, kálium, mangán, folsav és élelmi rost, tele van antioxidánssal és gyulladáscsökkentő hatású is. A növény minden része, de főként a gumója tartalmaz sok illóolajat, az adja jellegzetes ízét.
Édeskömény-krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 40 gramm vaj
- 1 darab hagyma
- 2 darab édeskömény
- 1 darab krumpli
- 1 deciliter fehérbor (száraz)
- 1 liter zöldségalaplé
- 1.5 deciliter tejszín
- 2 csipet só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és az édeskömény gumóját vágjuk össze. A vajat olvasszuk meg egy lábasban, tegyük rá a zöldségeket, pároljuk őket puhára. Mehet rá az összekockázott burgonya és a fehérbor, alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig. Adjuk hozzá az alaplevet, főzzük 20-30 percig, míg minden teljesen megpuhul.
Öntsük át a levest egy turmixgépbe vagy botmixerrel pürésítsük le az egészet. Ha szép, krémes, tegyük vissza a lábasba, adjuk hozzá a tejszínt, alacsony fokozaton, gyöngyözve főzzük pár percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Melegen, az édeskömény levelével tálaljuk.
Fotó: Getty Images