Tápláló és színes édeskrumplipite spenóttal – Laktató reggeli, de könnyed ebéd is lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A klasszikus pitetésztát most az egymásra halmozott vidám színű édeskrumpli-karikák helyettesítik ebben az alakbarát, mégis bőséges fogásban.
Lehet azon vitatkozni, hogy az édeskrumpli diétásabb-e, mint a hagyományos, de annyi biztos, hogy feldobja az egyhangúságot, nemcsak színben, hanem ízben is. Mivel édeskés, sütés közben enyhén karamellizálódik. Ha szeretnéd megismerni, akkor ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány receptet, amelyeket érdemes kipróbálni.
A kevésbé karakteres ízű, ámde nagyon egészséges spenót nagyon jól illik a batátához, ha szeretnéd megismerni, és nem csak főzeléket készíteni belőle, akkor ezekből a receptekből válogathatsz.
A piterajongóknak pedig az alábbi változatot ajánlom, ahol a tésztát karikákra vágott édeskrumpli helyettesíti, a spenót pedig párolva kerül rá, majd tejszínes szósszal kerül a sütőbe.
Édeskrumplipite spenóttal
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab édeskrumpli (közepes)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 400 gramm bébispenót
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 4 darab tojás
- 100 milliliter tejszín
- 1 csipet szerecsendió
- 120 gramm sajt (reszelt)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 22 centiméter átmérőjű piteformát vajazzunk ki.
Az édeskrumplit pucoljuk meg, és vágjuk vékonyabb karikákra. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
A kivajazott piteformába fektessük le az édeskrumpli-karikákat úgy, hogy teljesen befedjék az alját. A forma szélére tegyünk egymás mellé állítva félbevágott karikákat, hogy pereme legyen a pitének. Süssük elő 15 perc alatt, hogy kicsit megpuhuljon.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, és dinszteljük meg rajta először a vöröshagymát, majd amikor már átlátszó, akkor dobjuk rá a fokhagymát, és dinszteljük további 1 percet. Vigyázzunk, meg ne égjen. Adjuk hozzá a spenótot, és dinszteljük 10 percet, amíg össze nem esik. Közben sózzuk, borsozzuk.
Egy tálban verjük fel a tojásokat, a tejszínt és a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk.
Vegyük ki a pitét, és kanalazzuk rá a spenótot. Öntsük rá a tojásos keveréket, és szórjunk a tetejére sajtot.
Toljuk a sütőbe, és süssük 25 percig, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Azonnal fogyasszuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors