Puha pite édeskrumplival a tésztájában – Isteni sütemény téli kiadásban

édeskrumplispite
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az édeskrumpli nemcsak köretnek, hanem süteményben is isteni, érdemes kipróbálnod pitébe sütve.

A pite nagyon hálás sütemény, a tésztát bármilyen krémmel megtöltheted, viszonylag kevés munkával szerethető és mutatós édességet tehetsz az asztalra. Ha nem szeretnél minden alkalommal a gyúrással bíbelődni, akkor le is fagyaszthatod a tésztát, és csak a tölteléket kell elkészítened hozzá.

A pitét édesen és sósan is megsütheted, a sós változatokból a francia quiche a legnépszerűbb, amely salátával bőséges reggeli, vagy akár ebéd is lehet. Ha szeretnéd kicsit különlegesebb köntösbe öltöztetni a pitét, akkor ezekkel a technikákkal tudod szépíteni és díszíteni. A klasszikus almás-diós pite receptjét pedig itt találod. 

Ha szereted az édeskrumplit, akkor nemcsak köretként, hanem édes receptekben is felhasználhatod, a zöldség íze tökéletesen illik süteményekbe. Ez a pite az Egyesült Államokban hálaadáskor népszerű recept, de süsd meg alkalomtól függetlenül is. A cukor mennyiségét picit csökkentheted, ha túl édesnek találod. 

Édeskrumplis pite

édeskrumplis pite recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz:

Pitetészta:

  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm vaj (hideg)
  • 50 gramm cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál víz (jéghideg)

Krém:

  • 2 darab édeskrumpli (nagyobb)
  • 120 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 0.5 kávéskanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet
  • 55 gramm vaj
  • 260 milliliter sűrített tej (cukrozatlan)
  • 50 gramm cukor
  • 3 darab tojás (L-es)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • zsemlemorzsa (szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Pite:

Gyúrjuk meg a pitetésztát. A lisztet morzsoljuk össze a hideg, felkockázott vajjal, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot és a sót. Öntsünk hozzá 2 evőkanál nagyon hideg vizet. Formázzuk cipóvá, majd folpackba csomagolva tegyük 30 percre a hűtőbe. 

Krém:

Az édeskrumplit tisztítsuk és hámozzuk meg, tegyük egy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Tegyük a gázra, és erős lángon melegítsük, amíg felforr, majd vegyük le a hőmérsékletet. Főzzük 15-20 percig, amíg megpuhul. Szűrjük le, és villával nyomjuk össze. 

Az összenyomott krumplit tegyük egy lábasba, és keverjük hozzá a barna cukrot, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a sót, a vajat és 140 milliliter sűrített tejet. Alacsony lángon kevergetve melegítsük 5 percig. Ha kész, pürésítsük, majd hagyjuk kihűlni. 

A maradék sűrített tejet verjük fel a tojásokkal, a cukorral és a vaníliakivonattal, majd forgassuk bele az édeskrumplis krémbe. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk 2-3 milliméter vastag lappá. Tegyük egy 22 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt kerek formába, szurkáljuk meg villával, majd szórjuk meg vékonyan zsemlemorzsával. Öntsük a masszát a tésztára, és először süssük 10 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 160 fokra, és süssük további 50 percig. Vegyük ki a sütőből, tegyük egy rácsra, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük