
Isteni, szaftos egybefasírt édeskrumplival gazdagítva: hidegen, másnap is isteni

Ha szereted az édeskrumplit, mindenképp próbáld ki ezt a receptet, a fasírt masszáját sokkal finomabbá, puhábbá, különlegesebbé teszi.
Amíg nem próbáltad ezt a receptet, addig nem ettél igazán finom egyben sült fasírtot: ez a változat egyszerre szaftos, fűszeres, puha és isteni finom. Különlegessé az édesburgonya és a paradicsomos máz teszi, érdemes kipróbálni ezt a kombinációt.
Ne aggódj, nem lesz sok munkád a recepttel, az édesburgonyát nem kell előfőzni vagy -sütni, nyersen, reszelve kerül a masszába. Úgyhogy csak mindent össze kell keverni, a formába nyomkodni, majd mehet is a sütőbe.
Hasonlóan egyszerű a máz összeállítása is: amíg sül a fasírt, tedd fel egy kis lábasba a paradicsomszószhoz valókat, majd hagyd, hogy magától besűrűsödjön.
Egybefasírt édeskrumplival

Hozzávalók 10 szelethez
Fasírt:
- 500 gramm darált hús (disznó vagy marha)
- 250 gramm édesburgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk fűszerpaprika (füstölt)
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk só
- ízlés szerint bors
- 1 darab tojás
Máz:
- 250 ml passzírozott paradicsom
- 120 ml alaplé/víz
- 1 tk fokhagymapor
- 1 ek cukor
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az édesburgonyát pucoljuk meg, majd reszeljük le nagy lyukú reszelőn.
A fasírt hozzávalóit alaposan keverjük össze egy tálban.
Egy kenyérformát béleljünk ki alufóliával úgy, hogy túllógjon a forma szélein, így majd ki tudjuk emelni a fasírtot. A masszát nyomkodjuk a formába, majd toljuk a sütőbe 45 percre.
Közben a passzírozott paradicsomot, az alaplevet és a fűszereket melegítsük össze egy kis lábasban. Gyöngyözve főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik.
A fasírtot vegyük ki a sütőből 45 perc után, emeljük ki a formából, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Öntsük rá a paradicsomszószt, hogy mindenhol bevonja. A sütőt vegyük feljebb 200 fokra.
Toljuk vissza a fasírtot 15 percre, ha szép színt kapott, készen van.
Várjunk 10-15 percet, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!