Így készítve lesz tökéletes az egyben sült fasírt: 6 tipp, hogy szaftos legyen

fcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyben sült fasírt egyszerű, de szerénysége ellenére rengetegféle variációban készülhet, kedveltek a töltött verziók, amelyek másnap, hidegen is isteni finomak.

A fasírtot leggyakrabban főzelékek mellé szokták kínálni, de más formában is isteni az aranybarnára sütött húsgolyó, akár szendvicsbe is kerülhet.

A fasírtok közül a klasszikus, olajban sütött a nagy kedvenc, de nem árt a változatosság, egészben sütve, formába simítva sütőben is elkészítheted, méghozzá nagyon sokféleképpen. Magyarországon a Stefánia módra készült fasírt talán a legnépszerűbb, a retró kedvenc attól különleges, hogy a húsmassza közepébe főtt tojás kerül, szeletelésnél nagyon látványos lesz a vagdalt. Ha szeretnéd, kicsit modernizálhatod a receptet, süsd más formában, a tojást pedig reszelve tedd két húsréteg közé.

fct3

Az egyben sült fasírtok nem csak annak köszönhetik sikerüket, hogy finomak, másnap is tökéletesek és az elkészítésükkel sem kell sokat bajlódni. Keverd be a húst, tedd formába, rejts bele valamit vagy csak egyszerűen vond be szalonnával a daráltat, így sülés közben sokkal jobb zamatot kap a hús és szaftosabb lesz. Az egyben fasírt készítésével kezdők is próbálkozhatnak, most adunk pár jó tanácsot, mire figyelj.

Fontos a minőség

A fasírt egyik titka a jó minőségű darált hús, ezt lehetőleg hentestől szerezd be. A fasírt akkor lesz tökéletes, ha szaftos, épp ezért a legjobb, ha dagadóból vagy lapockából készül. A húsimádók ragaszkodnak a marhahúsból készült fasírthoz, de sertésből is el lehet készíteni, sőt, még a szárazabb csirkéből és pulykából is lehet szaftosat sütni.

fct1

A vegetáriánusoknak sem kell szomorkodniuk, zöldségekből is lehet fasírtot készíteni, amely még a húsevőket is leveszi a lábukról.

Szikkadt kenyér nélkül nincs fasírt

Persze helyettesíthető, de szerintem a szikkadt, 1-2 napos pékáruból készítve a legjobb. Ha nincs kéznél száraz, jó lesz a friss is, vagy keverj a masszához zsemlemorzsát, zabpelyhet, kukoricakeményítőt. A pékárut vízbe szokás áztatni, de tejbe is lehet, ez ízlés kérdése.

fct7

A hagyma sosem árt

Bár manapság hagymakrémet vagy -port menő a darálthoz keverni, ez kényelmes megoldás, de friss hagymából készítve jobb lesz: hozzáadhatod reszelve, de meg is dinsztelheted. Ha egyszer kipróbálod utóbbival készítve, onnantól a fasírtod állandó hozzávalója lesz.

fct2

Fűszerek

Érdemes ízlés szerint alakítani. A hagyományos ízesítésű fasírtban majoranna van általában, de mehetnek a húsmasszába mediterrán fűszerek is, de pikáns ízekkel is ki lehet próbálni.

Miért ragad le a fasírt?

Az egyben sültnél gyakori hiba. Hogy elkerüld, a formát kend ki alaposan zsiradékkal vagy tegyél a hús alá sütőpapírt, de utóbbi esetben is használj valamilyen zsiradékot, sőt, még 1-2 marék zsemlemorzsát is szórhatsz a hús alá.

fct6

Minél gazdagabb, annál finomabb!

Az egyben sült pirulhat formába simítva, ez lehet kenyérforma vagy őzgerinc, de fóliára is teheted, úgyis megformázhatod. A fasírt sülhet töltelék nélkül, olykor elég a masszát telepakolni extra alapanyagokkal, sonka-, szalonna- vagy kolbászkockákkal, de ha feltekernéd roládként, mindenféle finomságot rejthetsz a darált közepébe, amelyektől szaftos és ízletes lesz.

Kívülről is be lehet vonni a roládot, kenj rá valamilyen csípős vagy édes mázat, vagy egyszerűen csorgass rá ketchupot. A legfinomabb viszont akkor lesz, ha baconnel is körbetekered.

Legfinomabb egyben sült fasírtjaink:

Fasírt paradicsomos mázzal

Stefánia-vagdalt

Pulykafasírt zabpehellyel

Baconbe csomagolt fasírt

Sajtos-sonkás húsrolád

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük