Sajtkrémes egylábasos tészta - Nem csak a vegetáriánusok fognak rajongani érte
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mindenki imádja az egylábasos pastát, hiszen csak annyi a dolgunk vele, hogy mindent beledobálunk egy lábasba és hagyjuk főni. Az egyetlen hátránya talán az, hogy frissen kell megenni, melegítve már nem az igazi - de gondot okoz ez nekünk?
A sütőtök feldolgozása teszi ki a legtöbb időt. Mivel nekünk pürére van szükségünk a recepthez, ezért a főzés megkezdése előtt elő kell készítenünk a sütőtököt. Sütőben kell megpárolnunk - ez kb. 20 percet vesz igénybe -, majd botmixerrel vagy turmixgéppel lepürésítenünk.
Ha megvan a pürénk, akkor mehet bele egy lábasba a többi hozzávalóval együtt, és már csak arra kell várni, hogy a dolgok megfőjenek. Azért van szükség ennyi alaplére, mert abban fog megpuhulni a tészta, hiszen az is főzés nélkül kerül bele. Ez bármilyen lehet - spagetti, penne, farfalle -, amit éppen otthon találunk.
Az egylábasos pasta egyetlen hátránya, hogy még melegen el kell fogyasztani - hiszen, ha hagyjuk kihűlni, akkor a tészta magába szívja teljesen a szószt, és egy olyan túlfőtt tésztát kapunk, amin nincsen mártás. Azonban ezzel a problémával nagy eséllyel nem kell számolnunk - kizártnak tartom, hogy fél órán belül nem fogy el ez az isteni pasta.
Sajtkrémes-sütőtökös egylábasos tészta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 350 gramm tészta
- 1 darab vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 300 gramm sütőtök
- 4 bögre zöldségalaplé
- 1 csipet chili
- 1 kávéskanál szerecsendió
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál vaj
- 120 gramm krémsajt
- opcionális petrezselyem
Elkészítés:
2. Vágjuk a hagymát apró kockákra, reszeljük le a fokhagymát.
3. Egy lábasba tegyük bele a nyers tésztát, a hagymákat, sütőtököt, az alaplevet, sót, borsot, chilit és szerecsendiót. Keverjük jól össze.
4. Ha felforrt a lé, fedjük le, alacsony lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a hagyma és a tészta megpuhul. Ha a tészta már al dente, nem kell tovább főzni.
5. Adjuk hozzá a vajat és a krémsajtot, keverjük jól bele, hogy elolvadjanak. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Shutterstock