Így készítenek slambucot a Hajdúságban: lebbencstészta, szalonnazsír és krumpli az alapja
A hajdúsági slambucot bográcsban vagy otthon a tűzhelyen is bátran elkészítheted.
Tócsni, lapcsánka és még bőven lehetne sorolni, hogy tájegységenként milyen néven híresült el a reszelt burgonyából készült eledel. A régi időkben a spórolós konyhát vitt háziasszonyok gyakran készítették.
Az aranybarnára sült klasszikus finomságot krumplipalacsintának is nevezhetjük, hisz hasonlít az amerikai pufi palacsintára. Alapanyagait nézve azonban a lapcsánkához közelebb áll, mégsem ugyanarról az ételről van szó. A tócsni reszelt burgonyából készül, laposan sütve kellemesen roppanós a textúrája. A krumplipalacsintába viszont sütőpor is kerül, így puhább, ezt az alapanyagot nem szokás a lapcsánkához adni.
A palacsinta masszája akkor igazán finom, ha intenzív ízekkel gazdagítod, adj hozzá bőven fokhagymát, borsot, esetleg friss fűszernövényeket, rozmaringot, petrezselymet, szezonjában medvehagymát. Ha azonban lekvárral fogyasztanád a krumplipalacsintát, akkor semmilyen ízesítőt ne keverj hozzá, és hagyd ki a hagymát, így bátran kipróbálhatod valamilyen édes dzsemmel.
A kisült palacsinta magában is verhetetlen, de fűszeres tejföllel is kínálhatod, vagy szórd meg reszelt sajttal.
A megpucolt, kockákra vágott krumplit és hagymát késes robotgéppel daraboljuk egészen finomra.
A masszát tegyük szűrőbe és a levét nyomkodjuk ki.
A kinyomkodott krumplis keveréket tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, (a tojást csak akkor, ha igényli a massza) sót, borsot, sütőport, alaposan keverjük össze. Forró, enyhén olajozott serpenyőben mindkét oldalán süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu